Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
14 вересня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Сахна Р. І.,
суддів: Квасневської Н. Д., Крещенка А. М.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на ухвалу Смілянського міськрайонного суду Черкаської області
від 15 лютого 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Черкаської області
від 28 квітня 2017 року,
в с т а н о в и л а:
Ухвалою Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 15 лютого 2017 року скасовано звільнення ОСОБА_1 від відбування покарання з випробуванням, призначеного вироком Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області від 08 липня 2015 року яким ОСОБА_1 засуджено за сукупністю злочинів передбачених ч. 1 ст. 185 КК і ч. 2 ст. 185 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки та звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 2 роки.
Не погоджуючись з вказаним рішенням місцевого суду засуджений ОСОБА_1подав до апеляційного суду апеляційну скаргу.
Ухвалою Апеляційного суду Черкаської області від 28 квітня 2017 року зазначену ухвалу місцевого суду залишено без змін.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1, порушує питання про перегляд зазначених судових рішень у касаційному порядку.
Перевіривши касаційну скаргу, долучені до неї матеріали, колегія суддів дійшла висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити.
Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Згідно частин 1, 2 ст. 424 КПК у касаційному порядку можуть бути оскаржені вироки та ухвали про застосування або відмову у застосуванні примусових заходів медичного чи виховного характеру суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції, постановлені щодо зазначених судових рішень суду першої інстанції. Ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Заперечення проти інших ухвал можуть бути включені до касаційної скарги на судове рішення, ухвалене за наслідками апеляційного провадження.
Статтею 539 КПК встановлено, що питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів, установ або органів у випадках, встановлених законом.
Відповідно до ч. 5 ст. 539 КПК, за наслідками розгляду клопотання (подання) суд постановляє ухвалу, яка може бути оскаржена в апеляційному порядку.
Таким чином, ухвали суду першої інстанції та ухвали апеляційної інстанції про вирішення питань, пов'язаних із виконанням вироку, не підлягають касаційному оскарженню.
Як вбачається зі змісту касаційної скарги та доданих до неї оскаржуваних судових рішень, ці рішення винесені в порядку виконання вироку, а отже не можуть бути перевірені в касаційному порядку.
Враховуючи викладене та керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК, п. 6 розділу XIІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
у х в а л и л а:
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на ухвалу Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 15 лютого 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Черкаської області від 28 квітня 2017 року.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
Р. І. Сахно
Н. Д. Квасневська
А. М. Крещенко