Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
№ 5 - 1459 ск 16
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Шибко Л.В.
суддів Крещенка А.М., Сахна Р.І.,
розглянула в судовому засіданні 13 вересня 2017 року в м. Києві касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 та його захисника Веселова О.В. на вирок Роздільнянського районного суду Одеської області від 16 жовтня 2015 року та ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 10 грудня 2015 року.
У касаційній скарзі, яка підписана засудженим та захисником, ставиться питання про перевірку судових рішень у касаційному порядку.
Також, засуджений звернувся із заявою у якій просить поновити йому строк касаційного оскарження судових рішень.
Перевіривши доводи касаційної скарги та заяви про поновлення стоку касаційного оскарження судових рішень, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає поверненню заявникам виходячи з наступного.
Відповідно до вимог ч. 2 ст. 426 КПК України касаційна скарга на судові рішення може бути подана протягом трьох місяців з дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції, а засудженим, який тримається під вартою, - в той самий строк з дня вручення йому копії судового рішення.
Згідно п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України касаційна скарга повертається якщо вона подана після закінчення строку касаційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд касаційної інстанції за заявою такої особи не знайшов підстав для його поновлення.
Так, засуджений та захисник подали касаційну скаргу, датовану 15 червня 2017 року. Тобто поза межами строку касаційного оскарження судових рішень.
Крім того, засуджений у своїй заяві пропуск строку касаційного оскарження мотивує тим, що після розгляду кримінального провадження він втратив зв'язок з захисником, та не мав змоги самостійно підготувати касаційну скаргу у визначений законом строк.
Як убачається з касаційного провадження засуджений звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з касаційною скаргою, датованою 3 лютого 2016 року.
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 9 лютого 2016 року касаційну скаргу засудженого залишено без руху та надано строк на усунення недоліків.
Копія ухвали суду була невідкладно направлена засудженому та отримана ним, відповідно до розписки, 20 лютого 2016 року.
Оскільки засудженим не усунуто недоліків, зазначених в ухвалі, та нової касаційної скарги на адресу суду не направлено, ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 7 квітня 2016 року касаційну скаргу засудженого, з усіма доданими до неї матеріалами, було повернуто. Копія ухвали направлена засудженому та отримана ним, відповідно до розписки, 24 травня 2016 року.
Разом з тим, 3 лютого 2016 року на адресу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла касаційна скарга адвоката Магери Р.Ю. який діяв в інтересах засудженого ОСОБА_1
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 9 лютого 2016 року касаційну скаргу захисника залишено без руху та надано строк на усунення недоліків.
Копія ухвали суду була невідкладно направлена захиснику та отримана ним, відповідно до поштового повідомлення, 16 лютого 2016 року.
Оскільки захисником не усунуто недоліків, зазначених в ухвалі, та нової касаційної скарги на адресу суду не направлено, ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 11 квітня 2016 року касаційну скаргу захисника, з усіма доданими до неї матеріалами, було повернуто.
За таких обставин, на думку колегії суддів, жодних поважних причин пропуску строку касаційного оскарження у касаційній скарзі та заяві засуджений та захисник не наводять, підстав для його поновлення колегія суддів не вбачає, а тому, касаційна скарга засудженого та захисника підлягає поверненню заявникам.
Враховуючи викладене та керуючись п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України, п. 6 розділу ХII"Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а :
Відмовити засудженому ОСОБА_1 та його захиснику Веселову О.В. у поновленні строку касаційного оскарження вироку Роздільнянського районного суду Одеської області від 16 жовтня 2015 року та ухвали Апеляційного суду Одеської області від 10 грудня 2015 року.
Касаційну скаргу засудженого та захисника, з усіма доданими до неї матеріалами, повернути.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
Судді:
Шибко Л.В.
Крещенко А.М.
Сахно Р.І.