Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
№ 5 - 1459 ск 16
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Шибко Л.В.
суддів Крещенка А.М., Сахна Р.І.,
розглянула в судовому засіданні 13 вересня 2017 року в м. Києві касаційну скаргу потерпілої ОСОБА_1 на вирок Роздільнянського районного суду Одеської області від 16 жовтня 2015 року та ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 10 грудня 2015 року щодо ОСОБА_2
У касаційній скарзі потерпіла просить перевірити судові рішення у касаційному порядку.
Крім того, потерпіла у касаційній скарзі ставить питання про поновлення їй строку касаційного оскарження судових рішень.
Перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає поверненню заявнику виходячи з наступного.
Відповідно до вимог ч. 2 ст. 426 КПК України касаційна скарга на судові рішення може бути подана протягом трьох місяців з дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції, а засудженим, який тримається під вартою, - в той самий строк з дня вручення йому копії судового рішення.
Згідно п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України касаційна скарга повертається якщо вона подана після закінчення строку касаційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд касаційної інстанції за заявою такої особи не знайшов підстав для його поновлення.
Як убачається з поштового штампу, потерпіла подала касаційну скаргу до почтового відділення лише 11 липня 2017 року.
Пропуск строку касаційного оскарження потерпіла мотивує відсутністю у неї юридичної освіти, відсутністю коштів на послуги адвоката, перебуванням на її утриманні двох власних дітей та двох дітей засудженого, який знаходиться в місцях позбавлення волі, що унеможливило звернутись із касаційною скаргою у визначений законом строк.
Враховуючи викладене, на думку колегії суддів, жодних поважних причин пропуску строку касаційного оскарження у касаційній скарзі потерпіла не наводить, підстав для його поновлення колегія суддів не вбачає, а тому, касаційна скарга потерпілої підлягає поверненню заявнику.
Враховуючи викладене та керуючись п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України, п. 6 розділу ХII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а :
Відмовити потерпілій ОСОБА_1 у поновленні строку касаційного оскарження вироку Роздільнянського районного суду Одеської області від 16 жовтня 2015 року та ухвали Апеляційного суду Одеської області від 10 грудня 2015 року щодо ОСОБА_2
Касаційну скаргу потерпілої ОСОБА_1, з усіма доданими до неї матеріалами, повернути.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
Судді:
Шибко Л.В.
Крещенко А.М.
Сахно Р.І.