Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
13 вересня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Сахна Р. І.,
суддів: Квасневська Н. Д., Шибко Л. В.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу захисника засудженого
ОСОБА_1 - В’язового В. В. на вирок Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 13 грудня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 13 травня 2017 року,
в с т а н о в и л а:
За вироком Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 13 грудня 2016 року ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 засуджено за ч. 1 ст. 263 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки. На підставі ч. 4 ст. 70 КК за сукупністю злочинів до призначеного покарання за цим вироком частково зараховано не відбуту частину покарання за вироком Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 09 серпня 2016 року, і визначено остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки 1 місяць.
Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 13 травня 2017 року вирок місцевого суду щодо ОСОБА_1 змінено, зараховано засудженому у строк покарання термін попереднього ув'язнення з розрахунку один день, попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі, з 26 травня по 17 вересня 2016 року та з 13 грудня 2016 року по 13 травня 2017 року включно. В решті вирок місцевого суду залишено без змін.
У касаційній скарзі захисник В’язовий В. В. порушує питання про перевірку постановлених щодо ОСОБА_1 судових рішень в касаційному порядку.
Перевіривши касаційну скаргу, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає поверненню на таких підставах.
Відповідно до вимог ч. 2 ст. 426 КПК касаційна скарга на судові рішення може бути подана протягом трьох місяців з дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції, а засудженим, який тримається під вартою, - в той самий строк з дня вручення йому копії судового рішення.
Згідно п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК касаційна скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку касаційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд касаційної інстанції за заявою такої особи не знайшов підстав для його поновлення.
Як убачається з інформації, що міститься у провадженні за скаргою,
ухвала Апеляційного суду Дніпропетровської області щодо ОСОБА_1 була проголошена 13 травня 2017 року тобто останній день подачі касаційної скарги до суду касаційної інстанції для захисника є 14 серпня 2017 року.
Однак захисник В’язовий В. В. звернувся до суду касаційної інстанції зі скаргою 28 серпня 2017 року (згідно відмітки поштового відділення на конверті та інформації яка міститься на офіційному сайті Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта"), тобто після закінчення строку на касаційне оскарження постановлених щодо ОСОБА_1 судових рішень.
Питання про поновлення строку на касаційне оскарження судових рішень захисник не порушив.
Враховуючи викладене та керуючись п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК, п. 6 розділу XIІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу захисника засудженого ОСОБА_1 - В’язового В. В. на вирок Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 13 грудня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 13 травня 2017 року з усіма доданими до неї матеріалами повернути останньому.
Ухвала касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
Р. І. Сахно
Н. Д. Квасневська
Л. В. Шибко