Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
05 вересня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючої Шибко Л.В.,
суддів: Квасневської Н.Д., Крещенка А.М.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання прокурора прокуратури Тернопільської області Рибизанта Т.Л. про направлення кримінального провадження № 22017210000000014 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК України надійшло клопотання прокурора про передачу кримінального провадження № 22017210000000014 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.
У клопотанні прокурора зазначається, що в період з початку 2015 року по квітень 2017 року ОСОБА_2, перебуваючи на територіях Луганської та Донецької області, приймав участь у діяльності терористичної організації "Луганська народна республіка", зокрема, будучи заступником командира одного з підрозділів силового блоку терористичної організації, відповідав за організацію роботи зазначеного підрозділу, перевірку наявності та стану озброєння, виховання, військову дисципліну, підшуковував та набирав нових членів для терористичної групи для подальшої участі в збройних протистояннях. Досудове розслідування даного кримінального провадження здійснювалось УСБУ в Тернопільській області, процесуальне керівництво здійснюється прокуратурою Тернопільської області, тому прокурор вважає, що підсудність даного кримінального провадження слід визначити за Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області.
Учасникам судового провадження було повідомлено про час та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду клопотання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у клопотанні доводи та матеріали провадження, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання не підлягає задоволенню на таких підставах.
Із наданої суду касаційної інстанції інформації видно, що прокуратура Тернопільської області відповідно до вимог ст. 291 КПК України направила обвинувальний акт у кримінальному провадженні № № 22017210000000014 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області для його розгляду.
Відповідно до ч. 3 ст. 34 КПКУкраїни колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вирішує питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого за поданням суду апеляційної інстанції або клопотанням сторін чи потерпілого.
Як убачається зі змісту клопотання, прокурор фактично просить суд касаційної інстанції підтвердити правильність його дій про направлення кримінального провадження № 22017210000000014 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області і не порушує питання про передачу кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, що не ґрунтується на законі з огляду на зазначені положення КПК України (4651-17) .
За таких обставин суд вважає, що клопотання прокурора слід залишити без задоволення.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 Розділу XII"Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Клопотання прокурора прокуратури Тернопільської області Рибизанта Т.Л. про направлення кримінального провадження № 22017210000000014 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
Л.В. Шибко
Н.Д. Квасневська
А.М. Крещенко