Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
№ 5 - 5907 ск 16
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Шибко Л.В.
суддів Кравченка С.І., Слинька С.С.,
розглянула в судовому засіданні 29 серпня 2017 року в м. Києві касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на вирок Камянець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 24 грудня 2015 року та ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 4 травня 2016 року.
У касаційній скарзі засуджений порушує питання про перевірку зазначених судових рішень у касаційному порядку.
Крім того, засуджений звернувся з заявою у якій просить поновити йому строк касаційного оскарження судових рішень.
Перевіривши доводи заяви про поновлення строку касаційного оскарження, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає поверненню заявникові виходячи з наступного.
Відповідно до вимог ч. 2 ст. 426 КПК України касаційна скарга на судові рішення може бути подана протягом трьох місяців з дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції, а засудженим, який тримається під вартою, - в той самий строк з дня вручення йому копії судового рішення.
Згідно п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України касаційна скарга повертається якщо вона подана після закінчення строку касаційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд касаційної інстанції за заявою такої особи не знайшов підстав для його поновлення.
Як убачається, засуджений звернувся з касаційною скаргою, датованою 2 серпня 2016 року, у якій просив переглянути вказані судові рішення у касаційному порядку.
Ухвалою колегії суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 6 вересня 2016 року касаційну скаргу засудженого було залишено без руху та надано строк для усунення недоліків протягом 15 днів з дня отримання копії ухвали.
Вказана ухвала була невідкладно надіслана засудженому та отримана ним, відповідно до розписки, 12 вересня 2016 року.
На виконання вимог ухвали від 6 вересня 2016 року засуджений звернувся з новою касаційною скаргою з доповненнями, датованими 27 вересня 2016 року, проте зазначених недоліків не усунув. У зв'язку з чим, ухвалою колегії суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2016 року касаційну скаргу засудженого було повернуто заявникові.
3 листопада 2016 року засуджений звернувся з новою касаційною скаргою та клопотанням про поновлення строку касаційного оскарження судових рішень. Ухвалою колегії суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 листопада 2016 року відмовлено засудженому ОСОБА_1 у поновленні строку касаційного оскарження судових рішень, а касаційну скаргу та додані до неї матеріали повернуто заявникові.
У своїй заяві від 25 липня 2017 засуджений вказує, що був позбавлений можливості оскаржити судові рішення оскільки тривалий час перебував на лікуванні. Крім того, засуджений звертає увагу, що не мав можливості проконсультуватися з юристом, а тому тривалий час не оскаржував зазначені судові рішення, що на його думку є поважними причинами пропуску такого строку.
Враховуючи викладене, на думку колегії суддів, поважних причин пропуску строку касаційного оскарження засудженим у заяві не наведено, підстав для його поновлення не вбачається, а тому, касаційна скарга засудженого підлягає поверненню заявникові.
Керуючись п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України, п. 6 розділу ХII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а :
Відмовити засудженому ОСОБА_1 у поновлені строку касаційного оскарження вироку Камянець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 24 грудня 2015 року та ухвали Апеляційного суду Хмельницької області від 4 травня 2016 року.
Касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1, з усіма доданими до неї матеріалами, повернути.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
Судді:
Шибко Л.В.
Кравченко С.І.
Слинько С.С.