Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
29 серпня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Широян Т. А.,
суддів: Крижановського В. Я., Солодкова А. А.,
при секретарі Холявчуку А.А.,
за участю захисників Намчука В.М., Стринатка Ю.Д.,
розглянула в судовому засіданні подання Апеляційного суду Львівської області про визначення підсудності кримінального провадження № 12017140080000125 щодо ОСОБА_3, обвинуваченого за ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі - ВССУ) в порядку ст. 34 КПК України надійшло подання Апеляційного суду Львівської області про направлення вказаного кримінального провадження щодо ОСОБА_3 з Пустомитівського районного суду Львівської області до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Подання мотивовано тим, що Пустомитівським районним судом Львівської області в підготовчому судовому засіданні встановлено про вчинення ОСОБА_3 останнього за часом кримінального правопорушення 05 листопада 2016 року на території Івано-Франківської області, тобто поза межами територіальної юрисдикції цього суду.
Заслухавши доповідь судді, пояснення захисників обвинуваченого ОСОБА_3 - адвокатів Намчука В.М. і Стринатка Ю.Д., які підтримали подання суду про зміну підсудності у кримінальному провадженні, перевіривши зазначені у поданні доводи, вивчивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання не підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення.
Як убачається з обвинувального акта у кримінальному провадженні, інкриміновані ОСОБА_3 кримінальні правопорушення, передбачені ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України, були вчинені нимна території с. Ставчани Пустомитівського району Львівської області, тобто в межах територіальної юрисдикції Пустомитівського районного суду Львівської області.
Згідно з ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.
Проте, посилання у поданні на вчинення ОСОБА_3 останнього за часом кримінального правопорушення 05 листопада 2016 року на території Івано-Франківської області не ґрунтуються на матеріалах кримінального провадження.
Разом із цим, ухвалою колегії суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25 квітня 2017 року було залишено без задоволення клопотання захисників Стринатка Ю. Д. та Намчука В. М. про направлення кримінального провадження № 12017140080000125 щодо ОСОБА_3, обвинуваченого за ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України, з Пустомитівського районного суду Львівської області до Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області, в якому перебуває інше кримінальне провадження щодо цього обвинуваченого.
З огляду на викладене, у поданні фактично зроблено посилання на необхідність об'єднання кримінальних проваджень, що відповідно до ч. 1 ст. 34 КПК України не є підставою для передачі провадження з одного суду до іншого. Об'єднання матеріалів кримінального провадження здійснюється відповідно до вимог ст. 334 цього Кодексу.
Більше того, у поданні ставиться вимога про визначення підсудності кримінального провадження Вищим спеціалізованими судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ, що не входить до компетенції касаційного суду.
За таких обставин колегія суддів вважає, що подання апеляційного суду слід залишити без задоволення.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду Львівської області про визначення підсудності кримінального провадження № 12017140080000125 щодо ОСОБА_3, обвинуваченого за ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України, залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
Т. А. Широян
В. Я. Крижановський
А.А. Солодков