Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
11 серпня 2017 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі колегії:
головуючої Крещенка А.М.,
суддів: Квасневської Н.Д. Пузиревського Є.Б.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання захисника Гарастівського С.А. про направлення кримінального провадження № 42017060360000072 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 410 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
у с т а н о в и в:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі - ВССУ) у порядку ст. 34 КПК України надійшло клопотання адвоката Гарастівського С.А. про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_2 з Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області до Андрушівського районного суду Житомирської області.
Клопотання мотивовано тим, що обвинувачений ОСОБА_2 та більшість свідків у даному кримінальному провадженні проживають в Житомирській області, тому для забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження його слід передати до Андрушівського районного суду Житомирської області.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення такого розгляду не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у клопотанні доводи та інші матеріали, надані на розгляд суду касаційної інстанції, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання не підлягає задоволенню на таких підставах.
Згідно з ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити не можливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 34 КПК кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.
До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків.
Як убачається з обвинувального акту, ОСОБА_2 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 410 КК України. При цьому, більш тяжке кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 410 КК України було вчинено у м. Маріуполі Донецької області, тому за правилами ч. 1 ст. 32 КПК України обвинувальний акт було направлено для розгляду до Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області.
Як убачається з клопотання захисником не наведено підстав, передбачених ч. 1 ст. 34 КПК України, для передачі даного кримінального провадження до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а посилання захисника на проживання обвинуваченого та більшості свідків на території Житомирської області колегія суддів ВССУ не вважає винятковим випадком.
З урахуванням викладеного та положень ст. 34 КПК України, колегія суддів вважає що клопотання захисника Гарастівського С.А. в інтересах обвинуваченого ОСОБА_2 про передачу даного кримінального провадження до Андрушівського районного суду Житомирської області задоволенню не підлягає.
Керуючись ст. 34 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , суд
п о с т а н о в и в:
Клопотання адвоката Гарастівського С.А. про передачу кримінального провадження № 42017060360000072 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 410 КК України, з Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області до Андрушівського районного суду Житомирської області залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
А.М. Крещенко
Н.Д. Квасневська
Є.Б. Пузиревський