Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
9 серпня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого - судді Квасневської Н.Д.,
суддів Єлфімова О.В., Щепоткіної В.В.,
розглянувши касаційну скаргу обвинуваченого ОСОБА_1 на ухвалу Солом'янського районного суду м. Києва від 15 червня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 12 липня 2017 року,
в с т а н о в и л а :
Ухвалою Солом'янського районного суду м. Києва від 15 червня 2017 року в кримінальному провадження № 12015100090004598 стосовно обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, ОСОБА_1 призначено стаціонарну комплексну психолого-психіатричну експертизу, проведення якої доручено Київському міському центру судово-психіатричної експертизи, а провадження зупинено до отримання висновку експертизи.
Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 12 липня 2017 року обвинуваченому ОСОБА_1 відмовлено у відкритті апеляційного провадження за його апеляційною скаргою на ухвалу Солом'янського районного суду м. Києва від 15 червня 2017 року.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 ставить питання про перегляд судових рішень у касаційному порядку.
Перевіривши доводи касаційної скарги та долучені до неї копії судових рішень, судова колегія прийшла до висновку про необхідність відмовити у відкритті касаційного провадження з таких підстав.
Відповідно до ч. 2 ст. 392 КПК України ухвали, постановлені під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судових рішень, передбачених частиною першою цієї статті, окремому оскарженню не підлягають, крім випадків, визначених цим Кодексом. Заперечення проти таких ухвал можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною першою цієї статті, а тому ухвала Солом'янського районного суду м. Києва від 15 червня 2017 року, не може бути оскаржена в апеляційному порядку.
Апеляційний суд прийняв обґрунтоване рішення про необхідність відмовити у відкритті апеляційного провадження за скаргою обвинуваченого ОСОБА_1, оскільки її перегляд в апеляційному порядку законом не вбачається.
Таким чином, підстав для відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 немає.
Що стосується заявлених клопотань, то вони не можуть бути розглянуті на даній стадії кримінального процесу, оскільки відповідно до змісту п. 3 ч. 1 ст. 430 КПК України, суддя-доповідач вирішує питання щодо заявлених клопотань лише після відкриття касаційного провадження.
Керуючись п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів
постановила :
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою обвинуваченого ОСОБА_1 на ухвалу Солом'янського районного суду м. Києва від 15 червня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 12 липня 2017 року.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.
С у д д і :
Н.Д. Квасневська
О.В. Єлфімов
В.В. Щепоткіна