Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
08 серпня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Квасневської Н. Д.,
суддів: Єлфімова О. В. Щепоткіної В. В.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Рівненської області про направлення матеріалів провадження за клопотанням прокурора Рокитнівського відділу Сарненської місцевої прокуратури Рівненської області про звільнення підозрюваного ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 263 КК України у кримінальному провадженні № 120171801900000196 на підставі ч. 3 ст. 263 цього Кодексу з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК України надійшло подання Апеляційного суду Рівненської області про направлення матеріалів провадження за клопотанням прокурора про звільнення підозрюваного ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 263 КК України на підставі ч. 3 ст. 263 цього Кодексу із Рокитнівського районного суду Рівненської області до Ірпінського міського суду Київської області.
Подання мотивовано тим, що вказані матеріали провадження надійшли до Рокитнівського районного суду Рівненської області з порушенням правил територіальної підсудності, оскільки інкримінований ОСОБА_1 злочин, про звільнення від кримінальної відповідальності за який клопоче прокуратура, вчинено останнім на території Ірпінського району Київської області, тобто в межах територіальної юрисдикції Ірпінського міського суду Київської області.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у поданні доводи, дослідивши матеріали провадження за клопотанням, колегія суддів дійшла висновку, що подання не підлягає задоволенню на таких підставах.
Згідно з ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Положеннями ч. 1 ст. 34 цього Кодексу передбачено, що кримінальне провадження може бути передано на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушеннями правил територіальної підсудності.
Як убачається з матеріалів кримінального провадження, до Рокитнівського районного суду Рівненської обалсті надійшли матеріали провадження за клопотанням прокурора Рокитнівського відділу Сарненської місцевої прокуратури Рівненської області про звільнення підозрюваного ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 263 КК України у кримінальному провадженні № 120171801900000196 на підставі ч. 3 ст. 263 цього Кодексу.
З указаного клопотання видно, що ОСОБА_1 повідомлений про підозру у носінні, придбанні вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу, яку він знайшов у м. Бучі Ірпінського району Київської області та зберігав за місцем свого проживання у смт Ворзель, що відноситься до територіальної юрисдикції Ірпінського міського суду Київської області.
За таких обставин та враховуючи правила ч. 1 ст. 32 КПК України, колегія суддів вважає за необхідне направити матеріали провадження за клопотанням прокурора про звільнення ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності до Ірпінського міського суду Київської області для його розгляду по суті, а подання апеляційного суду - задовольнити.
Керуючись стаття 32, 34 КПК України (4651-17) , п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду Рівненської області задовольнити.
Матеріали провадження за клопотанням прокурора Рокитнівського відділу Сарненської місцевої прокуратури Рівненської області про звільнення підозрюваного ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 263 КК України у кримінальному провадженні № 120171801900000196 на підставі ч. 3 ст. 263 цього Кодексу направити з Рокитнівського районного суду Рівненської області до Ірпінського міського суду Київської області.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й скарженню не підлягає.
С у д д і:
Н. Д. Квасневська
О. В. Єлфімов
В. В. Щепоткіна