Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
07 серпня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Франтовської Т.І.,
суддів: Дембовського С.Г., Кравченка С.І.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Тернопільської області про направлення кримінального провадження № 12014210000000194 щодо ОСОБА_1, ОСОБА_2, обвинувачених за ч. 2 ст. 306, ч. 3 ст. 307 КК та ОСОБА_3, ОСОБА_4, обвинувачених за ч. 3 ст. 307 КК, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
у с т а н о в и в:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК надійшло подання Апеляційного суду Тернопільської області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 за апеляційною скаргою прокурора на вирок Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 06 лютого 2017 року з Апеляційного суду Тернопільської області до іншого суду апеляційної інстанції.
Подання мотивовано тим, що відповідно до звіту автоматизованої системи документообігу справ та матеріалів кримінального провадження від 26 липня 2017 року утворити новий склад суду неможливо, оскільки з семи суддів судової палати з розгляду кримінальних справ троє - судді Тиха І.М., Галіян Л.Є та Сарновський В.Я., брали участь у кримінальному провадженні під час досудового розслідування, суддею Ваврів І.З. було заявлено самовідвід, який задоволено, а судді Стаднику О.Б задоволено відвід. У зв'язку з цим не вистачає потрібної кількості суддів для розподілу справи.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Клопотань про відкладення дати розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали кримінального провадження та перевіривши доводи, наведені у поданні, колегія суддів дійшла висновку, що подання підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до положень п. 2 ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду.
Згідно з ч. 3 вищезазначеної статті питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.
Як убачається з матеріалів провадження, до Апеляційного суду Тернопільської області надійшло кримінальне провадження щодо ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 за апеляційною скаргою прокурора на вирок Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 06 лютого 2017 року. Згідно з протоколом щодо неможливості автоматизованого розподілу судової справи між суддями Апеляційного суду Тернопільської області від 26 липня 2017 року визначення колегії суддів для розгляду вказаного кримінального провадження не відбулося, оскільки не вистачає потрібної кількості суддів для розподілу справи.
Крім того, у матеріалах провадження містяться фактичні дані на підтвердження аргументів у поданні щодо неможливості утворити склад суду з огляду на правила ст. 76 КПК України. Цією нормою права встановлено, що суддя, який брав участь у кримінальному провадженні під час досудового розслідування, в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, не має права брати участь в цьому ж провадженні у згаданих судах, при перегляді судових рішень Верховним Судом України або за нововиявленими обставинами, а також у новому провадженні після скасування вироку або ухвали.
З урахуванням викладеного та положень ст. 34 КПК України колегія суддів вважає, що подання Апеляційного суду Тернопільської області слід задовольнити і направити кримінальне провадження щодо ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до Апеляційного суду Львівської області, як найбільш територіально наближеного, для його розгляду.
Керуючись стаття 32, 34 КПК України (4651-17) , п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів", колегія суддів
у х в а л и л а:
Подання Апеляційного суду Тернопільської області задовольнити.
Кримінальне провадження № 12014210000000194 щодо ОСОБА_1, ОСОБА_2, обвинувачених за ч. 2 ст. 306, ч. 3 ст. 307 КК та ОСОБА_3, ОСОБА_4, обвинувачених за ч. 3 ст. 307 КК, за апеляційною скаргою прокурора на вирок Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 06 лютого 2017 року направити до Апеляційного суду Львівської області.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Т.І. Франтовська
С.Г. Дембовський
С.І. Кравченко