Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
4 серпня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Франтовської Т.І.,
суддів Дембовського С.Г., Кравченка С.І.,
розглянувши касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на вирок Кременчуцького районного суду Полтавської області від 11 жовтня 2016 року
й ухвалу Апеляційного суду Полтавської області від 23 січня 2017 року з доповненням та клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження,
в с т а н о в и л а:
Вироком Кременчуцького районного суду Полтавської області від 11 жовтня 2016 року ОСОБА_1 засуджено за ч. 1 ст. 115 КК України до 11 років позбавлення волі. Також вказаним вироком вирішено долю речових доказів.
Ухвалою Апеляційного суду Полтавської області від 23 січня 2017 року апеляційні скарги засудженого та його захисника залишено без задоволення, а вирок районного суду - залишено без змін.
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі - ВССУ) від 06 червня 2017 року засудженому ОСОБА_1 відмовлено у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргою на вирок Кременчуцького районного суду Полтавської області від 11 жовтня 2016 року й ухвалу Апеляційного суду Полтавської області від 23 січня 2017 року.
04 липня 2017 року до ВССУ надійшла аналогічна за своїм змістом касаційна скарга ОСОБА_1 з доповненням до касаційної скарги.
Перевіривши порядок та строки касаційного оскарження відповідно до вимог ст. 426 КПК України, колегія суддів дійшла висновку, що касаційну скаргу слід повернути особі, яка її подала.
Відповідно до ч. 2 ст. 426 КПК України касаційну скаргу на судові рішення може бути подано особою протягом трьох місяців із дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції, а засудженим, який тримається під вартою, - в той самий строк із дня вручення йому копії судового рішення.
Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України, касаційна скарга повертається якщо вона подана після закінчення строку касаційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд касаційної інстанції за заявою такої особи не знайшов підстав для його поновлення.
Касаційна скарга та доповнення до неї подані ОСОБА_1 у червні 2017 року, тобто поза межами строку на касаційне оскарження.
До касаційної скарги додано клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження вироку Кременчуцького районного суду Полтавської області від 11 жовтня 2016 року й ухвалу Апеляційного суду Полтавської області від 23 січня 2017 року. Як на підставу для поновлення строку засуджений посилається на відсутність у нього захисника.
Однак, колегія суддів вважає, що клопотання засудженого не підлягає задоволенню з таких підстав.
Первинна касаційна скарга засудженого була подана протягом трьох місяців із дня вручення йому копії судового рішення. Колегія суддів ВССУ в своїй ухвалі від 06 червня 2017 року розглянула всі доводи касаційної скарги засудженого та відмовила йому у відкритті касаційного оскарження.
Жодних поважних причин на підставу для поновлення строку на касаційне оскарження судових рішень, які б касаційний суд міг визнати поважними, у повторно поданій касаційній скарзі засуджений не наводить.
З урахуванням зазначеного, касаційна скарга та доповнення до неї підлягають поверненню на підставі п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України.
Керуючись п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а:
Відмовити ОСОБА_1 в поновленні строку на касаційне оскарження судових рішень.
Касаційну скаргу на вирок Кременчуцького районного суду Полтавської області від 11 жовтня 2016 року й ухвалу Апеляційного суду Полтавської області від 23 січня 2017 року повернути засудженому ОСОБА_1
Ухвала оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Т.І. Франтовська
С.Г. Дембовський
С.І. Кравченко