Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 серпня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючої Марчук Н.О.,
суддів: Дембовського С.Г., Єлфімова О.В.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Одеської області про направлення кримінального провадження № 22017160000000020 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
у с т а н о в и в:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло подання Апеляційного суду Одеської області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Подання мотивовано тим, що вказане кримінальне провадження надійшло до Приморського районного суду м. Одеси з порушенням правил територіальної підсудності, оскільки, на думку суду апеляційної інстанції, з обвинувального акту вбачається, що інкриміноване ОСОБА_1 кримінальне правопорушення було вчинено на території Луганської області.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Клопотань про відкладення дати розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали кримінального провадження та перевіривши доводи, наведені у поданні, колегія суддів дійшла висновку, що воно не підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.
Частина 1 ст. 34 КПК України визначає вичерпний перелік підстав для передачі кримінального провадження на розгляд іншого суду, а також передбачає можливість у виняткових випадках передати кримінальне провадження з одного до іншого суду. При цьому, пункт 1 вказаної частини статті визначає, що кримінальне провадження передається на розгляд до іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що воно надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.
З наданих суду матеріалів кримінального провадження видно, що до Приморського районного суду м. Одеси надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 22017160000000020 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України.
Як убачається з обвинувального акта, ОСОБА_1 обвинувачується в участі у терористичних організаціях "ЛНР" та "ДНР", у складі збройних формувань яких в період з 2014 року по теперішній час здійснює збройний опір та перешкоджає законним діям сил АТО на територіях Донецької та Луганської областей. Тобто конкретного місця вчинення інкримінованого ОСОБА_1 діяння з обвинувального акта не вбачається.
Досудове розслідування цього кримінального правопорушення закінчено слідчим слідчого відділу Управління служби безпеки України в Одеській області, процесуальне керівництво забезпечується прокуратурою Одеської області.
З огляду на викладене та згідно з вимогами ч. 1 ст. 32 КПК України колегія суддів вважає, що кримінальне провадження повинен здійснювати суд, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування, тому подання Апеляційного суду Одеської області слід залишити без задоволення.
Керуючись стаття 32, 34 КПК України (4651-17) , колегія суддів
у х в а л и л а:
Подання Апеляційного суду Одеської області про направлення кримінального провадження № 22017160000000020 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, з Приморського районного суду м. Одеси до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Н.О. Марчук
О.В. Єлфімов
С.Г. Дембовський