Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 серпня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Марчук Н.О.,
суддів: Дембовського С.Г., Єлфімова О.В.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_1 про направлення кримінального провадження № 22017160000000057 за обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК України надійшло клопотання захисника ОСОБА_1 про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, з Приморського районного суду м. Одеси до Сватівського районного суду Луганської області.
Клопотання мотивовано тим, що зазначене кримінальне провадження надійшло до Приморського районного суду м. Одеси з порушенням правил територіальної підсудності, оскільки інкриміноване ОСОБА_2 кримінальне правопорушення - участь у терористичній організації - вчинено на території Луганської області.
У судове засідання учасники кримінального провадження не з'явились, хоча були належним чином повідомлені про день, час та місце розгляду клопотання.
Заслухавши доповідь судді, вивчивши наведені у клопотанні доводи та додані до нього матеріали, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з огляду на таке.
Відповідно до ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.
Частина 1 ст. 34 КПК України визначає вичерпний перелік підстав для передачі кримінального провадження на розгляд іншого суду, а також передбачає можливість у виняткових випадках передати кримінальне провадження з одного до іншого суду. При цьому, пункт 1 вказаної частини статті визначає, що кримінальне провадження передається на розгляд до іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що воно надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.
Відповідно до обвинувального акту, ОСОБА_2 обвинувачується в тому, що він за невстановлених обставин виїхав до Луганської області, де вступив до терористичної організації "ЛНР", входив до складу її незаконних військових формувань, та до березня 2017 брав участь у вказаній терористичній організації, зокрема й в збройному протистоянні Збройним Силам України в містах Стаханов, Теплогірськ (Ірміно), Первомайськ, Алчевськ та смт. Славяносербськ Луганської області, тобто злочин вчинено на території Луганської області.
За таких обставин клопотання захисника ОСОБА_1 про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, з Приморського районного суду м. Одеси підлягає частковому задоволенню, кримінальне провадження щодо ОСОБА_2 - передачі до Апеляційного суду Луганської області, який має визначити місцевий суд для розгляду даного провадження.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Клопотання захисника ОСОБА_1 задовольнити частково.
Передати кримінальне провадження № 22017160000000057 за обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, з Приморського районного суду м. Одеси до Апеляційного суду Луганської області для визначення місцевого суду для розгляду даного провадження.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Н. О. Марчук
С. Г. Дембовський
О. В. Єлфімов