Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Єлфімова О.В.,
суддів: Квасневської Н.Д., Щепоткіної В.В.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 01 серпня 2017 року касаційну скаргу захисника Савчія Р.Я. в інтересах засудженого ОСОБА_2 на вирок Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 19 травня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 13 липня 2017 року,
в с т а н о в и л а:
Вироком Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 19 травня 2017 року ОСОБА_2 засуджено за ч. 1 ст. 259 КК та призначено покарання із застосуванням ч. 1 ст. 69 цього Кодексу у виді арешту на строк 4 місяці.
Ухвалою Апеляційного суду Івано-Франківської області від 13 липня 2017 року вирок суду залишено без змін.
Перевіривши касаційну скаргу на відповідність вимогам ст. 427 КПК, суд касаційної інстанції дійшов висновку, що скаргу подано без додержання вимог п. 5 ч. 2 цієї статті.
Згідно зі ст. 427 КПК у касаційній скарзі зазначаються вимоги особи, яка подає скаргу до касаційного суду.
Проте наведених положень процесуального закону захисником не дотримано.
Відповідно до ст. 436 КПК суд касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги має право: залишити судове рішення без зміни, а касаційну скаргу - без задоволення; скасувати судове рішення і призначити новий розгляд у суді першої чи апеляційної інстанції; скасувати судове рішення і закрити кримінальне провадження; змінити судове рішення.
Однак, прохання особи до суду касаційної інстанції сформульоване без дотримання положень ст. 436 КПК, оскільки Савчій Р.Я., висуваючи вимогу про зміну вироку місцевого суду та призначення засудженому більш м'якого покарання у виді виправних робіт, при цьому питання про перегляд ухвали апеляційного суду, якою вирок залишено без змін, не порушує.
Наявність зазначених недоліків унеможливлює відкриття касаційного провадження за скаргою захисника.
Оскільки касаційна скарга не відповідає вимогам, передбаченим ст. 427 КПК, колегія суддів вважає за необхідне на підставі ч. 1 ст. 429 КПК залишити її без руху та встановити строк, необхідний для усунення зазначених в ухвалі недоліків.
Враховуючи викладене та керуючись п. 6 розділу ХІІ "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , ч. 1 ст. 429 КПК, колегія суддів,-
п о с т а н о в и л а:
Касаційну скаргу захисника Савчія Романа Якимовича в інтересах засудженого ОСОБА_2 залишити без руху та надати йому строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня отримання ухвали.
У разі невиконання вимог, касаційна скарга буде повернута особі, яка її подала.
Ухвала оскарженню не підлягає.
С у д д і:
О.В. Єлфімов
Н.Д. Квасневська
В.В. Щепоткіна