Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Єлфімова О.В.,
суддів: Дембовського С.Г., Марчук Н.О.,
розглянула в судовому засіданні 31 липня 2017 року в м. Києві заяви про самовідвід суддів Єлфімова О.В. та Дембовського С.Г. подані у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_1 та ОСОБА_2,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ звернувся прокурор з касаційною скаргою на ухвалу Апеляційного суду Миколаївської області від 20 червня 2017 року щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2
Суддями Єлфімовим О.В. та Дембовським С.Г., які входять до складу колегії, визначеної для розгляду касаційної скарги, заявлено самовідвід.
Розглянувши заяви суддів Єлфімова О.В. та Дембовського С.Г., колегія суддів дійшла висновку про необхідність їх задоволення з наступних підстав.
Частиною 1 ст. 80 КПК встановлено обов'язок судді за наявності підстав, передбачених статтями 75- 79 КПК, заявити самовідвід, який відповідно до вимог ч. 5 цієї статті має бути вмотивованим.
У заяві судді Єлфімова О.В. йдеться про неможливість його участі у кримінальному провадженні у зв'язку з тим, що у даному кримінальному проваджені він уже переглядав у касаційному порядку ухвалу Апеляційного суду Миколаївської області від 30 червня 2016 року щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та у складі колегії скасували і призначили новий розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції у зв'язку з безпідставністю звільнення засуджених від відбування покарання на підставі ст. 75 КК.
У свою чергу, у заяві судді Дембовського С.Г. зазначено про неможливість його участі у кримінальному провадженні у зв'язку з тим, що він за касаційною скаргою прокурора також переглядав у касаційному порядку ухвалу Апеляційного суду Миколаївської області від 24 листопада 2015 року щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та у складі колегії скасували і призначили новий розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції з аналогічних підстав.
Зазначені в заявах відомості свідчать про наявність обставин, які можуть викликати сумнів у сторін стосовно неупередженості, безсторонності та об'єктивності суддів і є такими, що згідно з п. 4 ч. 1 ст. 76 КПК унеможливлюють участь суддів у кримінальному провадженні.
Керуючись п. 6 розділу XII "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , ст. 81 КПК, колегія суддів,
у х в а л и л а :
Заяви про самовідвід суддів Єлфімова О.В. та Дембовського С.Г. задовольнити.
Доручити проведення повторного автоматичного визначення складу колегії у провадженні № 5-1981 км 16.
Судді:
О.В. Єлфімов
С.Г. Дембовський
Н.О. Марчук