Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
18 липня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Дембовського С. Г.,
суддів: Матієк Т. В., Романець Л. А.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду м. Києва про направлення кримінального провадження № 42016101010000273 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 229 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло подання Апеляційного суду м. Києва про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 з Голосіївського районного суду м. Києва до Києво-Святошинського районного суду Київської області.
Подання мотивовано тим, що злочинні дії, які полягали в незаконному використанні знака для товарів та послуг, що завдало матеріальної шкоди в значному розмірі, ОСОБА_1 вчинив в приміщенні магазину, який знаходиться в аутлет містечку "Мануфактура" (блок 12, лот № 92) за адресою: Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Ходосівка, тобто в межах територіальної юрисдикції Києво-Святошинського районного суду Київської області, котрий і повинен розглядати вищезазначене кримінальне провадження.
Учасникам судового провадження було вчасно повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у поданні доводи та матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
З огляду на положення ч. 1 ст. 34 цього Кодексу кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.
Як убачається з матеріалів кримінального провадження № 42016101010000273 та обвинувального акта, ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 ст. 229 КК України, котре він вчинив в приміщенні магазину, який знаходиться в аутлет містечку "Мануфактура" (блок 12, лот № 92) за адресою: Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Ходосівка, тобто поза межами територіальної юрисдикції Голосіївського районного суду м. Києва.
За таких обставин, колегія суддів вважає, що розгляд кримінального провадження щодо ОСОБА_1 повинен здійснювати Києво-Святошинський районний суд Київської області, тобто суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено інкриміноване обвинуваченому кримінальне правопорушення.
Таким чином, подання Апеляційного суду м. Києва слід задовольнити.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду м. Києва задовольнити.
Кримінальне провадження № 42016101010000273 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 229 КК України, направити з Голосіївського районного суду м. Києва до Києво-Святошинського районного суду Київської області.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
С. Г. Дембовський
Т. В. Матієк
Л. А. Романець