Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
18 липня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Британчука В. В.,
суддів: Григор'євої І. В., Єленіної Ж. М.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду м. Києва про направлення кримінального провадження № 12017100100001702 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 263 КК, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК надійшло подання Апеляційного суду м. Києва про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 із Шевченківського районного суду м. Києва до Києво-Святошинського районного суду Київської області.
Подання мотивовано тим, що вказане кримінальне провадження не підсудне Шевченківському районному суду м. Києва, оскільки згідно з обвинувальним актом місцем вчинення ОСОБА_1 злочину є с. Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського р-ну Київської обл.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали кримінального провадження, перевіривши доводи, які наведені у поданні, колегія суддів дійшла висновку, що подання підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 32 КПК, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Також вимогами п. 1 ч. 1 ст. 34 цього Кодексу передбачено, що кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.
Як вбачається із матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_1 обвинувачується у тому, що він за невстановлених обставин придбав вогнепальну зброю з боєприпасами до неї, котрі зберігав на території домоволодіння АДРЕСА_1 до моменту їх вилучення працівниками поліції 11 лютого 2017 року.
Тобто, інкриміновані ОСОБА_1 дії було вчинено і закінчено ним у межах територіальної юрисдикції Києво-Святошинського районного суду Київської області.
Виходячи зі змісту положень статей 32, 34 КПК та з огляду на викладене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити подання апеляційного суду та направити кримінальне провадження щодо ОСОБА_1 до Києво-Святошинського районного суду Київської області для його розгляду по суті.
Керуючись статтями 32, 34 КПК, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду м. Києва задовольнити.
Кримінальне провадження № 12017100100001702 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 263 КК, направити з Шевченківського районного суду м. Києва до Києво-Святошинського районного суду Київської області.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
В. В. Британчук
І. В. Григор’єва
Ж.М. Єленіна