Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
13 липня 2017 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі колегії:
головуючого Британчука В.В.,
суддів: Григор'євої І.В., Єленіної Ж.М.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на вирок Личаківського районного суду м. Львова від 07 лютого 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Львівської області від 11 квітня 2017 року,
в с т а н о в и в:
За указаним вироком, залишеним без змін апеляційним судом,
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Рава-Руської Жовківського району Львівської області, жителя АДРЕСА_1, громадянина України, такого, що в силу ст. 89 КК не має судимості, засуджено за ч. 4 ст. 296 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк три роки.
За вироком суду ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні 27 липня 2016 року у м. Львові хуліганства (грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю, поєднаного з опором представникам влади, які виконують обов'язки з охорони громадського порядку, вчиненого із застосуванням предмета, спеціально пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень) за таких обставин.
Близько 21.30 год. ОСОБА_1, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння у під'їзді будинку № 1 по вул. Пасічна, 70, висловлювався ненормативною лексикою у бік неповнолітньої ОСОБА_2, чим викликав обурення у ОСОБА_3, який зробив ОСОБА_1 з цього приводу зауваження. Засуджений на нього відреагував агресивно та почав висловлюватися грубою ненормативною лексикою у бік ОСОБА_3 та вдарив рукою в голову. Після цього нацькував свого дворового собаку на потерпілого, який його покусав, в результаті чого ОСОБА_3 отримав легкі тілесні ушкодження.
Продовжуючи свої хуліганські дії та не реагуючи на зауваження та законні вимоги громадян припинити порушувати громадський порядок, засуджений продовжував безпричинно та голосно нецензурно висловлюватись у бік мешканців будинку та громадян, які проходили неподалік, після чого зайшов до під'їзду будинку № 1.
Цього ж дня близько 21.30 год. на місце події прибули працівники поліції. Після чого з під'їзду будинку № 1 вийшов ОСОБА_1 та погрожував заподіяти шкоди життю і здоров'ю працівникам поліції та громадянам сокирою, які перебували неподалік, поєднуючи це з гучною нецензурною лайкою.
В подальшому він повернувся до квартири НОМЕР_1 цього ж будинку та вході сварки з дружиною ОСОБА_4, погрожував їй ножем завдати шкоди життю і здоров'ю, поєднуючи це з гучною ненормативною лексикою. Після цього ОСОБА_4 залишила приміщення квартири, а за нею вибіг засуджений з ножем, та наближаючи до працівникам поліції, погрожував їм заподіяти тілесні ушкодження, що супроводжувалось ненормативною лайкою, в результаті чого працівниками поліції було застосовано спеціальний засіб Терен 4-М. Проте, ОСОБА_1 своїх хуліганських дій не припинив та повернувся до квартири, де продовжив голосно та нецензурно лаятись.
З метою припинення хуліганський дій ОСОБА_1 працівники поліції увійшли до квартири. Однак засуджений почав чинити їм активний фізичний опір, внаслідок чого до нього було застосовано спеціальний засіб Терен 4-М та кайдани.
У касаційній скарзі засуджений, не оспорюючи доведеності винуватості і правильності кваліфікації вчинених ним дій, просить змінити судові рішення та звільнити його від відбування призначеного покарання з випробуванням на підставі ст. 75 КК, про що наводить відповідні доводи.
Розглянувши касаційну скаргу, дослідивши додані до неї копії судових рішень, суд касаційної інстанції дійшов висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити на таких підставах.
Відповідно до ст. 65 КК при призначенні покарання суд ураховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом'якшують і обтяжують покарання. Особі, яка вчинила злочин, має бути призначено покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів, а згідно з ч. 2 ст. 50 КК покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого.
При призначенні ОСОБА_1 покарання місцевий суд, врахував характер та ступінь тяжкості вчиненого злочину (тяжкий), обставини його вчинення, дані про особу засудженого, який має постійне місце проживання та реєстрації, в силу ст. 89 КК не має судимості, а також обставини, що пом'якшують покарання - щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та обставину, що його обтяжують - вчинення злочину у стані алкогольного сп'яніння.
З огляду на викладене місцевий суд обґрунтовано призначив ОСОБА_1 мінімальне за санкцією ч. 4 ст. 296 КК покарання з дотриманням вимог статей 50, 65 КК. Підстав вважати таке покарання явно несправедливим унаслідок суворості не вбачається.
Жодних нових обставин, які би пом'якшували покарання ОСОБА_1, у касаційній скарзі не наведено.
Апеляційний суд, переглядаючи кримінальне провадження, у межах своїх повноважень та в порядку, визначеному ст. 404 КПК, за апеляційними скаргами засудженого і захисника за доводами, аналогічними за своїм змістом доводам касаційної скарги засудженого, ретельно перевірив їх, дав їм належну оцінку й ухвалив рішення, яке відповідає вимогам ст. 419 КПК.
Переконливих доводів для звільнення ОСОБА_1 від відбування призначеного покарання на підставі ст. 75 КК з касаційної скарги не убачається.
Оскільки зі скарги та судових рішень убачається, що підстав для задоволення касаційної скарги немає, у відкритті касаційного провадження належить відмовити згідно з п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК.
Керуючись п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК, п. 6 розділу XIІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , суд
п о с т а н о в и в:
Відмовити засудженому ОСОБА_1 у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргою.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.В. Британчук
І.В. Григор’єва
Ж.М. Єленіна