Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Вищий спеціалізований суд України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі колегії:
головуючої Григор'євої І.В.,
суддів: Британчука В.В., Єленіної Ж.М.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 3 липня 2017 року касаційну скаргу прокурора, який брав участь у суді першої інстанції на ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 16 березня 2017 року щодо ОСОБА_1,
в с т а н о в и в:
Прокурор звернувся з касаційною скаргою, в якій порушує питання про перегляд указаного судового рішення в касаційному порядку.
Ухвалою колегії суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 18 травня 2017 року касаційну скаргу прокурора було залишено без руху в зв'язку з невідповідністю вимогам ст. 427 КПК і надано строк для усунення недоліків протягом п'ятнадцяти днів з дня отримання копії вказаної ухвали. Також роз'яснено, що в разі невиконання цих вимог у встановлений строк, касаційна скарга повертається особі, яка її подала.
У межах указаного строку прокурор повторно звернувся до суду касаційної інстанції. Проте у поданій скарзі приписів ст. 427 КПК не дотримано, допущених недоліків не усунуто. Зокрема, стороною обвинувачення не викладено в аспекті ст. 413 КПК, ст. 50 КК та дискреційних повноважень суду обґрунтування саме неправильного застосування ст. 75 КК, якою регулюється не вид та розмір заходу примусу, а порядок його відбування. Звідси й немає обґрунтування вимоги про необхідність скасування оспорюваної ухвали на підставах, передбачених ч. 1 ст. 438 КПК.
Суд касаційної інстанції є судом права, а не факту, відповідно до ст. 433 КПК перевіряє правильність застосування судами саме норм права і переглядає судові рішення у межах касаційної скарги, тому відсутність у ній згаданого обґрунтування перешкоджає вирішенню питання про відкриття касаційного провадження.
Згідно з п. 1 ч. 3 ст. 429 КПК касаційна скарга повертається, якщо особа не усунула недоліків касаційної скарги, яку залишено без руху, в установлений строк.
За таких обставин колегія суддів вважає, що касаційну скаргу слід повернути прокурору на підставі п. 1 ч. 3 ст. 429 КПК.
Враховуючи викладене та керуючись ч. 3 ст. 429 КПК, п. 6 розділу XIІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , суд
п о с т а н о в и в:
Касаційну скаргу прокурора, який брав участь у суді першої інстанції на ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 16 березня 2017 року щодо ОСОБА_1 разом із усіма доданими до неї матеріалами повернути.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
І.В. Григор’єва
В.В. Британчук
Ж.М. Єленіна