Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Шибко Л.В.
суддів Крещенка А.М., Пузиревського Є.Б.,
розглянула в судовому засіданні 29 червня 2017 року в м. Києві касаційну скаргу захисника Ореховського М.Л. в інтересах обвинуваченого ОСОБА_2 на ухвалу Апеляційного суду Чернігівської області від 31 травня 2017 року.
Ухвалою Апеляційного суду Чернігівської області від 14 квітня 2017 року ухвалу Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області від 26 грудня 2016 року, якою обвинувальний акт за обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 263-1 КК України, повернуто прокурору Чернігівської області для усунення порушень вимог ст. 291 КПК України - скасовано і призначено новий розгляд у суді першої інстанції.
Ухвалою Апеляційного суду Чернігівської області від 31 травня 2017 року повернуто клопотання захисника Ореховського М.Л. в інтересах обвинуваченого ОСОБА_2 про роз'яснення ухвали Апеляційного суду Чернігівської області від 14 квітня 2017 року, як таке, що не є предметом розгляду апеляційного суду.
Захисник у касаційній скарзі ставить питання про перевірку ухвали Апеляційного суду Чернігівської області від 31 травня 2017 року у касаційному порядку.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши доводи касаційної скарги, дослідивши додану до скарги копію ухвали апеляційного суду, колегія суддів дійшла висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити з таких підстав.
Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 424 КПК України у касаційному порядку можуть бути оскаржені вироки та ухвали про застосування або відмову у застосуванні примусових заходів медичного чи виховного характеру суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції, постановлені щодо зазначених судових рішень суду першої інстанції. Ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Заперечення проти інших ухвал можуть бути включені до касаційної скарги на судове рішення, ухвалене за наслідками апеляційного провадження.
Так, після скасування ухвали місцевого суду апеляційним судом, за поданням голови Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області від 26 квітня 2017 року кримінальне провадження щодо ОСОБА_2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 263-1 КК України було направлено до Апеляційного суду Чернігівської області для визначення підсудності у зв'язку з неможливістю формування нового складу суду для розгляду вказаного кримінального провадження.
Ухвалою Апеляційного суду Чернігівської області від 4 травня 2017 року подання голови Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області було задоволено, а кримінальне провадження направлено до Носівського районного суду Чернігівської області для розгляду по суті.
Ухвалою Носівського районного суду Чернігівської області від 30 травня 2017 року розгляд кримінального провадження щодо ОСОБА_2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 263-1 КК України було призначено до розгляду на 21 червня 2016 року.
У судовому засіданні 21 червня 2017 року в рамках вказаного кримінального провадження було заявлено клопотання про відвід головуючому судді Дикому В.М.
Розгляд такого клопотання призначено на 6 липня 2017 року.
Таким чином, кримінальне провадження щодо ОСОБА_2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 263-1 КК України на даний час не розглянуто, триває судовий розгляд.
Враховуючи вищевикладене, оскаржувана ухвала Апеляційного суду Чернігівської області від 31 травня 2017 року не перешкоджає подальшому провадженню, а отже не може бути перевірена у касаційному порядку.
Відповідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню у касаційному порядку.
Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, п. 6 розділу ХII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а :
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника Ореховського М.Л. в інтересах обвинуваченого ОСОБА_2 на ухвалу Апеляційного суду Чернігівської області від 31 травня 2017 року.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
Судді:
Шибко Л.В.
Крещенко А.М.
Пузиревський Є.Б.