Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23 червня 2017 року
м . Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Пузиревського Є. Б.,
суддів: Квасневської Н. Д., Шибко Л. В.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Донецької області про направлення кримінального провадження № 12015050390001704 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, з одного суду до іншого в межах територіальної юрисдикції різних апеляційних судів,
В С Т А Н О В И Л А:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК України надійшло подання Апеляційного суду Донецької області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 з Артемівського міськрайонного суду Донецької області до іншого суду в межах територіальної юрисдикції різних апеляційних судів.
Подання мотивовано тим, що матеріали досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні містять відомості, що становлять державну таємницю, однак в Артемівському міськрайонному суді Донецької області не закінчено ремонт режимного приміщення та не встановлено технічне обладнання для розгляду такого провадження з дотриманням вимог режиму секретності. Крім того, станом на 09 червня 2017 року відсутні судді вказаного суду, які мають допуск до державної таємниці. Відсутні такі судді й в усіх місцевих судах Донецької області.
Учасникам судового провадження було повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення такого розгляду не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши доводи, які наведені у поданні та матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання не підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Положеннями ч. 1 ст. 34 КПК України визначено вичерпний перелік підстав для передачі кримінального провадження на розгляд іншого суду. Разом із цим, за правилами абз. 6 вищезазначеної статті, до початку судового розгляду у виняткових випадках передбачена можливість передачі кримінального провадження на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків тощо.
Як убачається з матеріалів кримінального провадження та обвинувального акта, інкриміновані ОСОБА_1 дії були вчинені у м. Краматорську Донецької області, тобто в межах територіальної юрисдикції Краматорського міського суду Донецької області, куди і було направлено обвинувальний акт.
Проте, ухвалою колегії суддів Апеляційного суду Донецької області від 03 травня кримінальне провадження щодо ОСОБА_1 передано із Краматорського міського суду Донецької області до Артемівського міськрайонного суду Донецької області з підстав неможливості утворити склад суду.
Твердження у поданні про неможливість розгляду даного кримінального провадження через відсутність суддів у Артемівському міськрайонному суді Донецької області та інших місцевих судах цієї ж області, які мають допуск до матеріалів, що містять відомості про державну таємницю, а також ремонт режимного приміщення в суді, не заслуговують на увагу, оскільки наведені обставини не перешкоджають ефективному виконанню завдань кримінального провадження та додержання його засад, а носять виключно технічний характер забезпечення судового провадження.
За таких обставин підстав, передбачених ч. 1 ст. 34 КПК України, для направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів, колегія суддів не вбачає, а виняткових випадків - не встановлено.
Таким чином, подання апеляційного суду слід залишити без задоволення.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
П О С Т А Н О В И Л А:
Подання Апеляційного суду Донецької області про направлення кримінального провадження № 12015050390001704 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, з Артемівського міськрайонного суду Донецької області до іншого суду в межах територіальної юрисдикції різних апеляційних судів залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Є. Б. Пузиревський
Н.Д. Квасневська
Л. В. Шибко