Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 червня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого судді Крижановського В. Я.,
суддів: Вільгушинського М. Й., Наставного В. В.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання судді Суворовського районного суду м. Одеси про визначення підсудності кримінального провадження № 12015160490000579 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 2 ст. 186 КК України, за Ковпаківським районним судом м. Суми,
встановила:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі - ВССУ) надійшли матеріали кримінального провадження щодо ОСОБА_1 із Суворовського районного суду м. Одеси для розгляду клопотання суду про вирішення питання щодо направлення цього провадження з указаного суду до Ковпаківського районного суду м. Суми.
Клопотання судді районного суду мотивовано тим, що в ході проведення підготовчого судового засідання прокурор вкотре заявив клопотання щодо направлення кримінального провадження стосовно ОСОБА_1 до ВССУ для визначення його підсудності, оскільки у провадженні Ковпаківського районного суду м. Суми розглядається кримінальне провадження за обвинуваченням останнього у вчиненні більш тяжкого кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 187 КК України. Крім того, обвинувачений тримається під вартою у Сумському слідчому ізоляторі та, як стверджує прокурор, відмовляється від здійснення Суворовським районним судом м. Одеси дистанційного судового провадження.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення його розгляду не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла наступного висновку.
З матеріалів кримінального провадження вбачається, що прокурор останнім часом безпосередньо до ВССУ із клопотанням у порядку ст. 34 КПК України не звертався.
Разом із цим, з матеріалів вбачається, що ухвалою колегії судів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 19 травня 2015 року було залишено без задоволення клопотання прокурора про направлення кримінального провадження № 12015160490000579 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 2 ст. 186 КК України, із Суворовського районного суду м. Одеси до Ковпаківського районного суду м. Суми.
Відповідно до вимог ч. 3 ст. 34 КПК України колегія суддів ВССУ вирішує питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.
За змістом закону вирішення питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого у межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого може ініціюватися відповідним судом апеляційної інстанції уформі подання за підписом голови або в.о. голови відповідного суду.
Якщо таке питання ініціюється судом, то згідно з вимогами кримінального процесуального закону воно може бути розглянуто ВССУ за поданням суду апеляційної інстанції.
Таким чином, звернувшись безпосередньо до ВССУ Суворовський районний суд м. Одеси порушив передбачений у Кримінальному процесуальному кодексі (4651-17) принцип інстанційності при вирішенні питання про зміну підсудності.
Крім того, згідно з правилами ст. 34 КПК України ВССУ вирішує питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а не визначає його підсудність.
Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що клопотання Суворовського районного суду м. Одеси не може бути предметом розгляду суду касаційної інстанції, а тому у його задоволенні слід відмовити.
Керуючись ст. 34 КПК України, п. 6 Розділу XII"Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
постановила:
Відмовити у задоволенні клопотання судді Суворовського районного суду м. Одеси про визначення підсудності кримінального провадження № 12015160490000579 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 2 ст. 186 КК України, за Ковпаківським районним судом м. Суми.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
В. Я. Крижановський
М.Й. Вільгушинський
В. В. Наставний