Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20 червня 2017 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Крижановського В.Я.,
суддів: Вільгушинського М.Й., Мороза М.А.,
розглянувши касаційну скаргу Фермерського господарства "Олімп" на ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 31 травня 2017 року про відмову у відкритті апеляційного провадження,
встановив:
У касаційній скарзі викладено вимогу про скасування зазначеногосудового рішення із призначенням нового розгляду в суді апеляційної інстанції.
Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 31 травня 2017 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою голови ФГ "Олімп" на ухвалу слідчого судді від 30 березня 2017 року на підставі ч. 4 ст. 399 КПК України, оскільки апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.
Суд, перевіривши касаційну скаргу, долучену до неї копію судового рішення, дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги, що є підставою відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України для відмови у відкритті касаційного провадження.
Згідно з ч. 6 ст. 399 КПК України ухвала про повернення касаційної скарги або відмову у відкритті провадження може бути оскаржена в касаційному порядку.
Відповідно до ч. 4 ст. 399 КПК України суддя-доповідач відмовляє
у відкритті провадження лише, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, або судове рішення оскаржене виключно з підстав, з яких воно не може бути оскарженим згідно з положеннями ст. 394 цього Кодексу.
Частинами 1, 2 статті 309 КПК Українивстановлений вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.
Відповідно до ч. 3 ст. 307 КПК України ухвала слідчого судді
за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження.
Як вбачається з ухвали апеляційного суду, головою ФГ "Олімп" було оскаржено в апеляційному порядку ухвалу слідчого судді, якою задоволено клопотання слідчого та призначено в рамках кримінального провадження № 32016041640000054 від 26 серпня 2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, документальну позапланову перевірку ФГ "Олімп" з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01 січня 2015 року до 31 грудня 2016 року.
З огляду на викладене, апеляційний суд, відмовляючи у відкритті апеляційного провадження, діяв відповідно до положенькримінального процесуального закону.
Таким чином, обґрунтування касаційної скарги не містить доводів, які викликають необхідність перевірки їх матеріалами кримінального провадження, а з касаційної скарги та наданої до неї копії ухвали апеляційного суду вбачається, що підстав для задоволення скарги немає.
Керуючись п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України, суд
постановив:
У відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Фермерського господарства "Олімп" на ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 31 травня 2017 року про відмову у відкритті апеляційного провадження, відмовити.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.Я. Крижановський
М.Й. Вільгушинський
М.А. Мороз