Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
19 червня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Сахна Р. І.,
суддів: Квасневської Н. Д., Крещенка А. М.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу засудженої
ОСОБА_1 на вирок Зборівського районного суду Тернопільської області від 11 вересня 2015 року та вирок Апеляційного суду Тернопільської області від 06 березня 2017 року,
в с т а н о в и л а:
За вироком Зборівського районного суду Тернопільської області від 26 жовтня 2015 року ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 року народження засуджено за ч. 3 ст. 191 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права обіймати посади пов'язані з організаційно-розпорядчими і адміністративно-господарськими функціями на строк 2 роки. На підставі ст. 75 КК ОСОБА_1 звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 2 роки і покладено на неї обов'язки, передбачені ч. 1 ст. 76 КК.
06 березня 2017 року Апеляційний суд Тернопільської області, під час розгляду кримінального провадження, скасував вирок районного суду і постановив новий, яким ОСОБА_1 визнав винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК та призначив їй покарання за цим законом у виді позбавлення волі на строк 3 роки з позбавленням права обіймати посади пов'язані з організаційно-розпорядчими і адміністративно-господарськими функціями на строк 2 роки.
В решті вирок місцевого суду залишено без змін.
У касаційній скарзі засуджена ОСОБА_1 посилаючись на неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність та істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, просить скасувати вирок апеляційного суду, звільнити її від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження закрити.
Заслухавши доповідь судді, колегія суддів дійшла висновку, що касаційну скаргу необхідно повернути особі, яка її подала з огляду на таке.
Згідно зі ст. 429 КПК суд касаційної інстанції, встановивши, що касаційну скаргу подано без додержання вимог, передбачених ст. 427 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення касаційної скарги без руху, в якій зазначаються недоліки касаційної скарги і встановлюється строк, необхідний для їх усунення, що не може перевищувати п'ятнадцяти днів з дня отримання ухвали особою, яка подала касаційну скаргу.
Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 429 КПК касаційна скарга повертається, якщо особа не усунула недоліки касаційної скарги, яку залишено без руху, в установлений строк.
21 березня 2017 року ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційну скаргу засудженої ОСОБА_1 через її невідповідність вимогам ст. 427 КПК було залишено без руху та надано десятиденний строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків.
З інформації, що міститься в провадженні за скаргою, вбачається, що копія ухвали ВССУ від 21 березня 2017 року була отримана ОСОБА_1 03 квітня 2017 року (згідно рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення), тобто останнім днем подачі касаційної скарги з усуненими недоліками є 13 квітня 2017 року.
Однак ОСОБА_1 повторно звернулась до суду касаційної інстанції з касаційною скаргою лише 07 червня 2017 року (згідно її підписом на касаційній скарзі), тобто з пропуском наданого їй касаційним судом десяти денного строку на усунення недоліків.
Оскільки в установлений касаційним судом строк ОСОБА_1 не усунула недоліків касаційної скарги, яку залишено без руху, то її скарга підлягає поверненню.
Повернення касаційної скарги не позбавляє права повторно звернутися до суду касаційної інстанції в порядку, передбаченому КПК (4651-17) , у межах строку на касаційне оскарження.
Враховуючи викладене та керуючись п. 1 ч. 3 ст. 429 КПК, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 з усіма доданими до неї матеріалами повернути останній.
Ухвала касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
Р. І. Сахно
Н.Д. Квасневська
А. М. Крещенко