Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
06 червня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого: Кравченка С. І.,
суддів: Франтовської Т. І., Лагнюка М.М.,
розглянула касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на ухвалу Славутського міськрайонного суду Хмельницької області
від 12 січня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області
від 13 березня 2017 року,
ВСТАНОВИЛА:
Ухвалою Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 12 січня 2017 року, подання старшого інспектора Славутського міськрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції УДПтС України у Хмельницькій області про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого ОСОБА_1 для відбування покарання в місця позбавлення волі - задоволено та постановлено направити його для відбування покарання, призначеного вироком Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 09 липня 2015 року за ч. 3 ст. 185 КК України у виді чотирьох років позбавлення волі.
Не погодившись з рішенням міськрайонного суду ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, в якій він порушив питання про скасування ухвали Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 12 січня 2017 року, стверджуючи при цьому, що умисно не ухилявся від виконання покладених на нього вироком суду обов'язків, декілька разів не зміг з'явитися для реєстрації до КВІ в силу складних життєвих ситуацій.
Суд апеляційної інстанції ухвалою від 13 березня 2017 року залишив апеляційну скаргу засудженого без задоволення, а ухвалу міськрайонного суду від 12 січня 2017 року, якою скасовано звільнення від відбування покарання з випробуванням та вирішено засудженого ОСОБА_1 направити в місця позбавлення волі для відбування покарання - без зміни.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 ставить вимогу скасувати ухвалу Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 12 січня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 13 березня 2017 року і призначити новий судовий розгляд у суді першої інстанції.
Перевіривши наведені в касаційній скарзі доводи, суд касаційної інстанції дійшов висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити у зв'язку із тим, що оскаржувані судові рішення не є предметом розгляду суду касаційної інстанції.
Відповідно до вимог ч. 2 ст. 424 КПК України у касаційному порядку можуть бути оскаржені ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим Кодексом.
Зі змісту касаційної скарги та копій судових рішень вбачається, що вони стосуються питань, пов'язаних з виконанням вироку та не перешкоджають подальшому кримінальному провадженню.
Так, у ст. 539 КПК України встановлено, що питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.
Відповідно до положень ч. 5 цієї статті Закону, за наслідками розгляду клопотання (подання) суд постановляє ухвалу, яка може бути оскаржена в апеляційному порядку.
Системне тлумачення статей КПК України (4651-17) дозволяє зробити висновок про те, що судове рішення суду апеляційної інстанції, прийняте за результатами розгляду скарги на ухвалу, якою вирішуються питання, пов'язані з виконанням вироку, не підлягає касаційному оскарженню, оскільки таке оскарження не передбачене у згаданій статті зазначеного Кодексу.
Таким чином, вирішення питань, пов'язаних із виконанням вироку, не належить до стадій кримінального провадження, а тому ухвали суду першої інстанції про вирішення питань, пов'язаних із вироком після їх перегляду в апеляційному порядку, не підлягають касаційному оскарженню.
Наведена вище позиція суду касаційної інстанції узгоджується з висновком, викладеним у Постанові Верховного Суду України від 09 лютого 2017 року № 5-458кс(15)16, відповідно до якого, норми права, передбачені ч. 2 ст. 424 та ч. 5 ст. 539 КПК України (в редакції до набрання чинності Законом №1491-VIII (1491-19) ), не забезпечують права на оскарження в касаційному порядку судових рішень, ухвалених за результатами розгляду клопотань щодо застосування на стадії виконання вироку Закону України від 26 листопада 2015 року № 838-VIII "Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання" (838-19) , оскільки такі ухвали не перешкоджають подальшому провадженню, а отже їх оскарження не передбачено положеннями КПК України (4651-17) .
Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів
УХВАЛИЛА:
У відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою
засудженого ОСОБА_1 на ухвалу Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 12 січня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 13 березня 2017 року, відмовити.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
С. І. Кравченко
Т. І. Франтовська
М.М. Лагнюк