Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Рівненської області про направлення кримінального провадження № 12013190150000616 щодо ОСОБА_2 та ОСОБА_3, обвинувачених за ч. 4 ст. 187, ч. 2 ст. 146 КК, за апеляційними скаргами потерпілих ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в інтересах неповнолітньої ОСОБА_7 на вирок Рівненського міського суду Рівненської області від 20 лютого 2017 року з одного суду апеляційної інстанції до іншого,
у с т а н о в и в:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК надійшло подання Апеляційного суду Рівненської області про направлення вказаного кримінального провадження з цього суду до іншого суду апеляційної інстанції.
Подання мотивовано тим, що відповідно до звіту автоматизованої системи документообігу справ та матеріалів кримінального провадження утворити новий склад суду неможливо, оскільки восьмеро з дев'яти працюючих суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Рівненської області не можуть брати участь у розгляді згаданої справи в силу ст. 76 КПК, а один суддя перебуває на лікарняному. У зв'язку з цим у поданні порушується питання про передачу вказаного провадження на розгляд іншого суду апеляційної інстанції.
Заслухавши доповідь судді, думку обвинуваченого, котрий не заперечував проти задоволення подання, дослідивши матеріали кримінального провадження та перевіривши доводи, наведені у поданні, колегія суддів дійшла висновку, що воно підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до положень п. 2 ч. 1 ст. 34 КПК кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду.
Згідно з ч. 3 вищезазначеної статті питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.
Як убачається з матеріалів провадження, до Апеляційного суду Рівненської області надійшло кримінальне провадження № 12013190150000616 з апеляційними скаргами потерпілих ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в інтересах неповнолітньої ОСОБА_7 на вирок Рівненського міського суду Рівненської області від 20 лютого 2017 року.
Відповідно до протоколу щодо неможливості автоматизованого розподілу судової справи між суддями Апеляційного суду Рівненської області від 27 квітня 2017 року визначення колегії суддів для розгляду вказаного кримінального провадження не відбулось через відсутність потрібної кількості суддів.
Крім того, у наданому звіті містяться фактичні дані на підтвердження аргументів у поданні щодо неможливості утворити склад суду з огляду на правила ст. 76 КПК. Цією нормою права встановлено, що суддя, який брав участь у кримінальному провадженні під час досудового розслідування, в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, не має права брати участь в цьому ж провадженні у згаданих судах, при перегляді судових рішень Верховним Судом України або за нововиявленими обставинами, а також у новому провадженні після скасування вироку або ухвали суду першої інстанції.
З урахуванням викладеного та положень ст. 34 КПК колегія суддів вважає за необхідне задовольнити подання Апеляційного суду Рівненської області і направити кримінальне провадження щодо ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до Апеляційного суду Волинської області для його перегляду в порядку апеляційної процедури.
Керуючись ст. 34 КПК, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , суд
 
п о с т а н о в и в:
Подання Апеляційного суду Рівненської області задовольнити.
Кримінальне провадження № 12013190150000616 щодо ОСОБА_2 та ОСОБА_3, обвинувачених за ч. 4 ст. 187, ч. 2 ст. 146 КК, за апеляційними скаргами потерпілих ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в інтересах неповнолітньої ОСОБА_7 на вирок Рівненського міського суду Рівненської області від 20 лютого 2017 року направити до Апеляційного суду Волинської області.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
І. В. Григор’єва
В. В. Британчук
Ж. М. Єленіна