Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
11 травня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Франтовської Т.І.,
суддів Лагнюка М.М., Суржка А.В.,
розглянувши касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на вирок Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 24 липня 2015 року та на ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 20 жовтня 2015 року у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12014050150002919,
в с т а н о в и л а:
ОСОБА_1 звернувся з касаційною скаргою в якій порушує питання перегляду вищевказаних судових рішень.
Вироком Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 24 липня 2015 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України та призначено 5 років позбавлення волі та стягнуто на користь потерпілого ОСОБА_2 50000 грн в рахунок відшкодування моральної шкоди.
Ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 20 жовтня2015 року апеляційну скаргу захисника Ніколаєнка В.І. залишено без задоволення, а вирок Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 24 липня 2015 року - без змін.
Не погодившись з постановленими щодо нього судовими рішеннями засуджений звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з касаційною скаргою, в якій порушує питання їх перегляду.
Перевіривши порядок та строки касаційного оскарження відповідно до вимог ст. 426 КПК України, колегія суддів дійшла висновку, що касаційну скаргу слід повернути особі, яка її подала.
Відповідно до ч. 2 ст. 426 КПК України касаційну скаргу на судові рішення може бути подано особою протягом трьох місяців із дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції, а засудженим, який тримається під вартою, - в той самий строк із дня вручення йому копії судового рішення.
Згідно даних наданих працівниками Державної установи "Торецька виправна колонія (№2)" ОСОБА_1 на момент проголошення рішення апеляційного суду під вартою не перебував та був взятий під варту 16 грудня 2015 року. Таким чином строк на касаційне оскарження судових рішень для ОСОБА_1 почав відраховуватися з 20 жовтня 2015 року.
Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України, касаційна скарга повертається якщо вона подана після закінчення строку касаційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд касаційної інстанції за заявою такої особи не знайшов підстав для його поновлення.
Касаційна скарга подана засудженим 07 квітня 2017 року, тобто поза межами строку на касаційне оскарження.
До касаційної скарги додано клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження. Підстав для поновлення строку засуджений у своєму клопотання не наводить, жодних доказів про те, що він пропустив строк на касаційне оскарження з поважних причин, які були б підставою для його поновлення - не надає, а тому підстав для поновлення строку на подачу касаційної скарги колегія суддів не вбачає.
З урахуванням зазначеного, касаційна скарга підлягає поверненню на підставі п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України.
Керуючись п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а:
Відмовити ОСОБА_1 в поновленні строку на касаційне оскарження судових рішень.
Касаційну скаргу на вирок Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 24 липня 2015 року та на ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 20 жовтня 2015 року повернути засудженому ОСОБА_1
Ухвала оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Т.І. Франтовська
М.М. Лагнюк
А.В. Суржок