• Переробка сировини на давальницьких умовах в Україні

 

Який порядок оподаткування ПДВ операцій з придбання нерезидентом на митній території України сировини, що фактично не вивозиться за її межі, а на давальницьких умовах направляється на переробку?

 

Законом № 327/95-ВР установлено правила закупівлі на митній території України давальницької сировини та визначено умови розпорядження готовою продукцією, отриманою в результаті переробки. Відповідно до цього Закону давальницька сировина — це сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, ввезені на митну територію України іноземним замовником (чи закуплені іноземним замовником за іноземну валюту в Україні) або вивезені за її межі українським замовником для використання у виробленні готової продукції. При цьому право власності на давальницьку сировину на кожному етапі її переробки, а також на вироблену з неї готову продукцію належить замовнику. Тобто операція з придбання нерезидентом на митній території України давальницької сировини є першою операцією, яка здійснюється нерезидентом із давальницькою сировиною відповідно до Закону № 327/95-ВР.
У особи, яка продає нерезиденту на митній території України товари, які для такого нерезидента є давальницькою сировиною, відповідно до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР такі товари є об’єктом оподаткування ПДВ за ставкою 20% незалежно від мети їх придбання (для кінцевого споживання чи передачі як давальницької сировини).
Оскільки покупець такої сировини є нерезидентом (неплатником ПДВ), то формування податкового кредиту у такого нерезидента не відбувається. Більше того, скористатися податковим кредитом не може й переробне підприємство, оскільки право власності на давальницьку сировини належить виключно нерезиденту, а переробне підприємство надає лише послугу з її переробки.
Готова продукція, вироблена з давальницької сировини, закупленої іноземним замовником на митній території України, належить йому відповідно до п. 5 ст. 4 Закону № 327/95-ВР та у разі її вивезення за межі митної території України не обкладається вивізним митом, іншими податками та зборами (крім митних зборів).
Таким чином, при вивезенні за межі митної території України готової продукції, виготовленої з давальницької сировини, придбаної нерезидентом на митній території України, яка за правом власності належить нерезиденту, ПДВ не нараховується ні за нульовою ставкою, ні за ставкою 20%.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004