• Безоплатна передача основних фондів у комунальну власність

 

На балансі госпрозрахункового державного підприємства є жилі будинки та інші будівлі невиробничого призначення, збудовані для задоволення житлово-соціальних потреб працівників підприємства. На утримання цих будівель підприємство витрачає чималі кошти, тому виникло питання про безоплатну передачу зазначених основних фондів у комунальну власність ЖЕКам через органи місцевого самоврядування. Який порядок обкладання ПДВ операцій з безоплатної передачі таких основних фондів?
(ДП «Агат», м. Умань)

 

Підпунктом 3.2.9 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР передбачено норму, згідно з якою операції з безоплатної передачі у державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або в їх спільну власність об’єктів усіх форм власності, які є на балансі одного платника податку i передаються на баланс іншого, якщо такі операції здійснюються за рішеннями Кабінету Міністрів України, центральних i місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятими в межах їх повноважень, не є об’єктом оподаткування ПДВ.
Це положення поширюється на операції з безоплатної передачі об’єктів з балансу платника податку, який перебуває в державній або комунальній власності, на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває, відповідно, в державній або комунальній власності, що здійснюються за рішенням органу державної влади або органу місцевого самоврядування, до сфери управління якого належать такий платник податку та така юридична особа.
Отже, платник ПДВ має право застосовувати пільговий режим оподаткування, передбачений пп. 3.2.9 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР, у разі відповідності всім нижчезазначеним вимогам:
наявність відповідного рішення, виданого Кабінетом Міністрів України або центральним чи місцевим органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування, прийнятого в межах їх повноважень;
передача об’єктів здійснюється на безоплатній основі платником ПДВ у державну чи комунальну власність;
оприбуткування на балансі таких об’єктів права виключно платником ПДВ, який перебуває у державній чи комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст або в їх спільній власності.
Також слід зазначити, що операції з безоплатної передачі об’єктів платниками ПДВ державної або комунальної власності на баланс іншим юридичним особам (у тому числі неплатникам ПДВ) державної чи комунальної власності, які здійснюються за рішенням органу державної влади або органу місцевого самоврядування, до сфери управління яких належать такий платник податку та така юридична особа, не є об’єктом оподаткування ПДВ.
За операціями з продажу (а безоплатна передача відповідно до п. 1.4 ст. 1 Закону № 168/97-ВР прирівнюється до продажу) товарів, які звільнені від оподаткування або не є об’єктом оподаткування згідно зі статтями 3 та 5 зазначеного Закону, суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням таких товарів, до податкового кредиту не належать (пп. 7.4.2 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004