• Перевізник та автостанція — на різних системах оподаткування

 

Який порядок обкладання ПДВ коштів, одержаних від продажу квитків через автостанції, якщо перевізник i автостанція перебувають на різних системах оподаткування?

 

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР). База оподаткування таких операцій визначається ст. 4 зазначеного Закону.
База оподаткування операцій з продажу товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включається в ціну товарів (робіт, послуг) згідно із законами України з питань оподаткування (п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР). До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних i нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) таким платником податку. Порядок визначення бази оподаткування товарів (робіт, послуг) платником податку є єдиним, незалежно від того, за рахунок яких складових (оподатковуваних за загальновстановленою чи за нульовою ставкою податку, звільнених від оподаткування чи таких, що не є об’єктом оподаткування) формується вартість проданого товару чи наданої послуги (виконаної роботи).
Враховуючи викладене, операції з продажу квитків, загальна вартість яких включає вартість як послуги з перевезення, так i послуги з їх реалізації, є об’єктом оподаткування ПДВ, а база оподаткування визначається виходячи з тарифу або договірної вартості пасажирського квитка. При цьому сума податкових зобов’язань, які мають бути сплачені автостанцією до державного бюджету, визначається як різниця між загальною сумою ПДВ, отриманого від продажу пасажирських квитків, та сумою податку, перерахованого перевізнику, за дорученням якого продаються квитки (за умови, що такий перевізник зареєстрований як платник ПДВ), i сумою ПДВ, яку автостанція має право включити до складу податкового кредиту з товарів (робіт, послуг), вартість яких включається до складу валових витрат послуг, що надаються автостанцією.
Якщо перевізник з будь-яких причин не зареєстрований як платник ПДВ, наприклад перебуває на спрощеній системі оподаткування i сплачує єдиний податок за ставкою 10%, то в автостанції відсутні суми ПДВ по послугах з такого перевезення, які можуть бути віднесені до складу податкового кредиту.
При цьому автостанцією до складу податкового кредиту можуть бути включені суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням інших товарів (робіт, послуг), вартість яких включається до складу валових витрат послуг з продажу пасажирських квитків.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004