• Звітність переробного підприємства

 

За якою формою переробне підприємство, яке відповідно до п. 11.21 ст. 11 Закону № 168/97-ВР виплачує дотації сільськогосподарським товаровиробникам, повинно подавати декларацію, в якій позитивне значення ПДВ спрямовується на виплату таких дотацій?
(м. Донецьк)

 

До 01.01.2004 р. сума ПДВ, що має сплачуватися до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м’ясо та м’ясопродукти, у повному обсязі спрямовується виключно для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко i м’ясо в живій вазі власного виробництва (п. 11.21 ст. 11 Закону № 168/97-ВР ). Цю норму Законом № 1352-IV подовжено до 01.01.2005 р.
Порядок нарахування, виплат i використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі, затверджено постановою № 805.
Пунктом 6 зазначеного Порядку встановлено, що переробні підприємства за результатами діяльності за кожний звітний (податковий) період ведуть окремий податковий i бухгалтерський облік молока, молочної продукції, м’яса, м’ясопродуктів, виготовлених із проданих сільськогосподарськими товаровиробниками молока та м’яса в живій вазі власного виробництва, та окремий облік іншої продукції.
За результатами окремого обліку продукції, виготовленої з проданих сільськогосподарськими товаровиробниками молока та м’яса в живій вазі власного виробництва, переробні підприємства визначають суми податкових зобов’язань та податкового кредиту, які виникають у зв’язку з переробкою та продажем такої продукції, i складають окрему податкову декларацію, яка разом з декларацією щодо іншої діяльності подається до органу державної податкової служби за місцем реєстрації переробного підприємства як платника ПДВ.
Визначена до сплати за окремою податковою декларацією сума ПДВ перераховується переробним підприємством на його окремий рахунок. Підтвердженням такого перерахування є перелік платіжних доручень на фактично зараховані на окремий рахунок кошти i виписка банку з окремого рахунку, які подаються разом з окремою податковою декларацією за кожний звітний (податковий) період.
У разі встановлення за окремою податковою декларацією перевищення суми податкового кредиту над сумою податкових зобов’язань така сума перевищення перераховується переробним підприємством платіжними дорученнями з окремого рахунку на його поточний рахунок за умови надання органом державної податкової служби відповідного висновку в порядку, передбаченому для бюджетного відшкодування.
Враховуючи викладене, переробні підприємства відображують операції з продажу продукції, виготовленої з проданих сільськогосподарськими товаровиробниками молока та м’яса в живій вазі власного виробництва, в окремій декларації скороченої форми, за якою не здійснюються розрахунки з бюджетом: суми ПДВ, визначені до сплати, перераховуються на окремий рахунок i спрямовуються на виплату дотацій сільськогосподарським товаровиробникам, а суми, що дорівнюють від’ємній різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом, спрямовуються з окремого рахунку на поточний рахунок переробного підприємства у встановленому порядку.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004