Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
25 квітня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Квасневської Н.Д., суддів Животова Г.О., Сахна Р.І.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу засудженого ОСОБА_4 на ухвалу Маневицького районного суду Волинської області від 8 листопада 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Волинської області від 30 грудня 2016 року,
В С Т А Н О В И Л А:
Ухвалою Маневицького районного суду Волинської області від 8 листопада 2016 року засудженому ОСОБА_4 відмовлено в задоволенні клопотання про його умовно-дострокове звільнення від покарання, який засуджений 6 вересня 2012 року Вижницьким районним судом Чернівецької області за ч. 1 ст. 121 КК України до позбавлення волі строком на 7 років.
Ухвалою Апеляційного суду Волинської області від 30 грудня 2016 року зазначену ухвалу районного суду залишено без зміни.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_4 порушує питання про перегляд оскаржуваних судових рішень в касаційному порядку.
Перевіривши касаційну скаргу, долучені до неї копії судових рішень, колегія суддів вважає, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити на таких підставах.
Відповідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Згідно ч. 2 ст. 424 КПК України ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим Кодексом.
Відповідно до ст. 539 КІІК України, питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом. Згідно із ч. 5 статті, за наслідками розгляду клопотання (подання) суд постановляє ухвалу, яка може бути оскаржена в апеляційному порядку.
Таким чином, вирішення питань, пов'язаних із виконанням вироку не є предметом касаційного розгляду, а тому ухвала апеляційного суду, якою було відмовлено у задоволенні апеляційної скарги засудженого ОСОБА_4 на ухвалу районного суду про умовно-дострокове звільнення від покарання, оскарженню в касаційному порядку не підлягає.
Відповідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів
П О С Т А Н О В И Л А:
У відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_4 на ухвалу Маневицького районного суду Волинської області від 8 листопада 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Волинської області від 30 грудня 2016 року відмовити.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
Н.Д. Квасневська
Р.І. Сахно
Г.О. Животов