Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
11 квітня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Пузиревського Є. Б.,
суддів: Єлфімова О. В., Шибко Л. В.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання прокурора Полтавської області про визначення підсудності кримінального провадження № 22014170000000052 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, за Октябрським районним судом м. Полтави,
В С Т А Н О В И Л А:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі ВССУ) надійшло клопотання прокурора про визначення підсудності кримінального провадження щодо ОСОБА_1 за Октябрським районним судом м. Полтави.
У клопотанні прокурора зазначено, що згідно з обвинувальним актом місцем вчинення ОСОБА_1 інкримінованого йому злочину є територія Мар'їнського району Донецької області. Разом із цим зроблено посилання на наявність виняткових обставин для розгляду цієї справи Октябрським районним судом м. Полтави, а саме: виявлення кримінального правопорушення співробітниками Управління СБ України в Полтавській області, слідчим відділом якого здійснювалось досудове розслідування, забезпечення процесуального керівництва прокуратурою Полтавської області, а також проживання окремих свідків на території цієї ж області.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення такого розгляду не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали провадження, перевіривши доводи, які наведені у клопотанні, колегія суддів дійшла висновку, що воно не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно з ч. 3 ст. 34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів вирішується колегією суддів ВССУ за поданням суду апеляційної інстанції або клопотанням сторін чи потерпілого.
Проте, у клопотанні прокурор не порушує питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого, не зазначає з якого та до якого саме суду слід його направити згідно з вищенаведеними положеннями цього Кодексу, а ставить вимогу про визначення його підсудності, що не входить до компетенції ВССУ.
Крім того, ухвалою колегії суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23 березня 2017 року кримінальне провадження № 22014170000000052 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, направлено з Октябрського районного суду м. Полтави до Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.
За таких обставин колегія суддів вважає, що клопотання прокурора слід залишити без задоволення.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
П О С Т А Н О В И Л А:
Клопотання прокурора Полтавської області про визначення підсудності кримінального провадження № 22014170000000052 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, за Октябрським районним судом м. Полтави залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Є. Б. Пузиревський
О.В. Єлфімов
Л. В. Шибко