Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
05 квітня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого судді Широян Т. А.,
суддів: Марчук Н. О., Солодкова А. А.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду м. Києва про направлення кримінального провадження № 12016100010009360 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло подання Апеляційного суду м. Києва про направлення кримінального провадженнящодо ОСОБА_1 з Голосіївського районного суду м. Києва до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Подання мотивовано тим, що кримінальне провадження щодо ОСОБА_1 надійшло до Голосіївського районного суду м. Києва з порушенням правил територіальної підсудності, оскільки злочин було вчинено обвинуваченим поза межами м. Києва - на межі Києво-Святошинського та Обухівського району Київської області.
Учасникам судового провадження було повідомлено про день та час розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши доводи, наведені у поданні, та дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання задоволенню не підлягає на таких підставах.
Частиною 1 ст. 32 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.
Як убачається з обвинувального акта у кримінальному провадженні, згідно якого ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні інкримінованого йому злочину по Дніпропетровському шосе у м. Києві (Голосіївський район) в напрямку с. Підгірці поблизу повороту на с. Лісники.
Однак, посилання у поданні на вчинення ОСОБА_1 інкримінованого йому злочину поза межами м. Києва, а саме на межі Києво-Святошинського та Обухівського району Київської області, є необґрунтованим та ніяким чином не підтверджене.
Разом із цим, з матеріалів кримінального провадження видно, що досудове розслідування здійснювалося слідчим відділом Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві відповідно до чинного законодавства.
Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що подання апеляційного суду слід залишити без задоволення.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 Розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду м. Києва про направлення кримінального провадження № 12016100010009360 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 286 КК України, з Голосіївського районного суду м. Києва до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Су д д і :
Т. А. Широян
Н.О. Марчук
А. А. Солодков