Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 квітня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Крещенка А. М.,
суддів: Єлфімова О. В., Пузиревського Є.Б.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_1 про направлення кримінального провадження № 12016150250000437 за обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК України надійшло клопотання захисника ОСОБА_1 про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_2 з Кривоозерського районного суду Миколаївської області до Полтавського районного суду Полтавської області.
Мотивуючи своє клопотання, захисник ОСОБА_1 посилається на виняткові обставини, як на підставу для передачі кримінального провадження до іншого суду з метою забезпечення його оперативності та ефективності. Так, місцем проживання обвинуваченого ОСОБА_2, потерпілої ОСОБА_3 та всіх свідків, які були допитані під час досудового розслідування, є місто Полтава, яке знаходиться на великій відстані від Кривоозерського районного суд Миколаївської області, що ускладнить прибуття учасників процесу в судове засідання.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши доводи, наведені у клопотанні, та дослідивши інші матеріали, надані на розгляд суду касаційної інстанції, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання задоволенню не підлягає.
Частиною 1 ст. 32 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. Цей принцип має важливе значення для належного відправлення правосуддя й прямо випливає з основних засад судочинства, передбачених ст. 125 Конституції України, засад кримінального провадження, визначених у главі 2 КПК України (4651-17) . Порушення правил підсудності належить до істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, передбачених ст. 412 КПК України, що тягне за собою безумовне скасування ухвалених у подальшому у такому провадженні судових рішень.
З обвинувального акта у кримінальному провадженні № 12016150250000437 вбачається, що інкриміновані ОСОБА_2 дії кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК, вчинені ним на території Кривоозерського району Миколаївської області, тобто у межах територіальної юрисдикції Кривоозерського районного суду Миколаївської області.
Положеннями ч. 1 ст. 34 КПК України визначено вичерпний перелік підстав для передачі кримінального провадження з одного суду до іншого. Разом із цим абз. 6 ч. 1 вищезазначеної статті передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції).
Із системного аналізу норм КПК (4651-17) випливає, що з огляду на вимоги процесуального закону, кримінальне провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків тільки у виняткових випадках, якщо іншим чином забезпечити виконання завдань цього провадження неможливо.
Проте, захисником у клопотанні не наведено переконливих доводів щодо необхідності направлення кримінального провадження до Полтавського районного суду Полтавської області, які могли б слугувати підставою для визнання їх винятковими та з яких вбачалась би неможливість забезпечення виконання завдань цього кримінального провадження Кривоозерським районним судом Миколаївської області.
Враховуючи викладене, колегія суддів не вбачає підстав, передбачених ч. 1 ст. 34 КПК України, для задоволення клопотання захисника ОСОБА_1 та направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_2 із Кривоозерського районного суду Миколаївської області до Полтавського районного суду Полтавської області.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Клопотання захисника ОСОБА_1 про направлення кримінального провадження № 12016150250000437 за обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, із Кривоозерського районного суду Миколаївської області до Полтавського районного суду Полтавської області залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і :
А. М. Крещенко
О.В. Єлфімов
Є. Б. Пузиревський