Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 квітня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі: головуючого судді Романець Л. А.,
суддів: Зубара В. В., Марчук Н. О.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання прокурора прокуратури Кіровоградської області про направлення кримінального провадження № 12016120070001682 за обвинуваченням ОСОБА_1
у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі - ВССУ) надійшло клопотання прокурора про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 до Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області.
У клопотанні зазначено, що ОСОБА_1 інкримінується участь у терористичній організації на території різних населених пунктів Донецької області, однак підслідність вказаного кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, у кримінальному провадженні № 12016120070001682 визначена за слідчим відділом Управління служби безпеки України в Кіровоградській області, який і здійснював досудове розслідування. Прокурор, мотивуючи своє клопотання, посилається на абз. 6 ч. 1 ст. 34 КПК України, як на винятковий випадок для передачі справи до Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області, оскільки потерпілих у цьому провадженні немає, обвинувачений переховується від органів слідства та суду й оголошений у розшук, процесуальне керівництво забезпечувалось прокуратурою Кіровоградської області, а також захисник Потапенко Є. В. та всі свідки, які допитані під час досудового розслідування проживають у межах Кіровоградської області.
Учасникам судового провадження було вчасно повідомлено про час та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду клопотання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у клопотанні доводи та матеріали, надані на розгляд суду касаційної інстанції, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з таких підстав.
Частиною 1 ст. 34 КПК України передбачено перелік підстав для направлення кримінального провадження з одного суду до іншого. Крім того, до почату судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків тощо.
З наданої суду касаційної інстанції інформації вбачається, що прокуратура Кіровоградської області відповідно до вимог ст. 291 КПК України направила обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12016120070001682 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, до Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області.
Відповідно до ч. 3 ст. 34 КПК України, колегія суддів ВССУ вирішує питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого за поданням суду апеляційної інстанції або клопотанням сторін чи потерпілого.
Як убачається зі змісту клопотання, прокурор фактично просить суд касаційної інстанції підтвердити правильність уже визначеної прокуратурою підсудності вказаного кримінального провадження, що не входить до компетенції ВССУ з огляду на зазначені положення кримінального процесуального закону.
За таких обставин, колегія суддів вважає, що клопотання прокурора слід залишити без задоволення.
Керуючись ст. 34 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Клопотання прокурора прокуратури Кіровоградської області про направлення кримінального провадження № 12016120070001682 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, до Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Л. А. Романець
В. В. Зубар
Н.О. Марчук