Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 квітня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Суржка А. В.,
суддів: Орлянської В. І., Франтовської Т. І.,
розглянула в судовому засіданні подання Апеляційного суду Вінницькоїобласті у формі ухвали від 20 березня 2017 року про направлення кримінального провадження № 22016020000000052 щодо ОСОБА_1., ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, обвинувачених за ч. 1 ст. 258-3 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК України надійшло подання Апеляційного суду Вінницької області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 з Вінницького міського суду Вінницької області доіншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Подання внесено на підставі ухвали Апеляційного суду Вінницькоїобласті від 20 березня 2017 року, якою встановлено, що згідно з обвинувальним актом ОСОБА_1., ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 обвинувачуються у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, перебуваючи у м. Торецьку Донецької області, що не відноситься до територіальної юрисдикції Вінницького міського суду Вінницької області.
Учасникам судового провадження було повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у поданні доводи та матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання не підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Разом із цим, ч. 1 ст. 34 цього Кодексу визначено перелік підстав для передачі кримінального провадження на розгляд іншого суду. Також абз. 6 вказаної статті передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції).
Як убачається з матеріалів кримінального провадження, до Вінницького міського суду Вінницької області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 22016020000000052 щодо ОСОБА_1., ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, обвинувачених у сприянні діяльності терористичної організації, які були вчинені на території Донецької області.
В той же час, з матеріалів кримінального провадження видно, що досудове розслідування здійснювалося слідчим відділом Управління служби безпеки України у Вінницькій області, процесуальне керівництво забезпечується прокуратурою Вінницької області, обвинувачені тримаються під вартою у Вінницькій установі виконання покарань, захисники проживають у м. Вінниці, а потерпілих у цьому провадженні немає.
З огляду на викладене, колегія суддів на підставі положень абз. 6 ч. 1 ст. 34 КПК України вважає за необхідне визнати цей випадок винятковим і з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження щодо ОСОБА_1., ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 повернути його до Вінницького міського суду Вінницької області.
Таким чином, подання Апеляційного суду Вінницької області у формі ухвали від 20 березня 2017 року слід залишити без задоволення.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
у х в а л и л а:
Подання Апеляційного суду Вінницької області у формі ухвали від 20 березня 2017 року про направлення кримінального провадження № 22016020000000052 щодо ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, обвинувачених за ч. 1 ст. 258-3 КК України, з Вінницького міського суду Вінницької області до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
А. В. Суржок
В. І. Орлянська
Т. І. Франтовська