ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
4 квітня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Квасневської Н.Д.,
суддів: Шибко Л.В. Крещенка А.М.,
розглянувши касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на вирок Черкаського районного суду Черкаської області від 21 серпня 2015 року,
встановила:
Вироком Черкаського районного суду Черкаської області від 21 серпня 2015 року ОСОБА_1 засуджено за ч. 3 ст. 185 КК України до позбавлення волі на строк 3 роки 6 місяців. На підставі ст. 71 КК України ОСОБА_1 до призначеного покарання частково приєднано покарання, не відбуте за вироком Придніпровського районного суду м. Черкаси від 18 лютого 2010 року, й остаточно призначено йому покарання у виді обмеження волі на строк 4 роки.
Ухвалою Апеляційного суду Черкаської області від 18 березня 2016 року апеляційну скаргу засудженого ОСОБА_1 повернуто у зв'язку з пропущенням строку на апеляційне оскарження.
У касаційній скарзі засудженого порушується питання про перевірку вироку районного суду в касаційному порядку з підстав невідповідності призначеного судом покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення його особі внаслідок суворості.
Перевіривши відповідність касаційної скарги вимогам закону, судова колегія прийшла до висновку про необхідність повернути касаційну скаргу ОСОБА_1 з такої підстави.
Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25 травня 2016 року касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 залишено без руху у зв'язку з тим, що вона не відповідала вимогам ст. 427 КПК України та надано строк для усунення.
Засуджений надіслав касаційну скаргу, однак недоліків, зазначених в ухвалі не усунув.
Відповідно до змісту вимог ч. 1 ст. 424 КПК України у касаційному порядку можуть бути перевірені лише вироки після їх перегляду в апеляційному порядку. Оскільки вирок щодо засудженого ОСОБА_1 не переглядався в апеляційному порядку, він не може бути предметом перевірки в суді касаційної інстанції.
Відповідно до вимог п. 4 ч. 2 ст. 427 КПК України у касаційній скарзі наводяться обґрунтування вимог щодо незаконності чи необґрунтованості судових рішень з урахуванням підстав для їх скасування або зміни судом касаційної інстанції.
Всупереч вищевказаних норм закону ОСОБА_1 в своїй касаційній скарзі вказує на невідповідність висновків суду першої інстанції фактичним обставинам кримінального провадження, як на підстави для їх скасування. Доводів щодо незаконності ухвали суду апеляційної інстанції з урахуванням положень ст.ст. 412, 413, 414 КПК України наведено не було.
Вимога засудженого до суду касаційної інстанції сформульовано без урахуванням положень ст. 436 КПК України, якою визначено повноваження касаційного суду за результатом розгляду касаційної скарги, що перешкоджає у прийнятті касаційним судом рішення за результатом розгляду касаційної скарги.
Таким чином, в установлений ухвалою касаційного судустрок недоліки касаційної скарги, яку залишено без руху, усунуті ОСОБА_1 не були, а тому його касаційна скарга підлягає поверненню.
Керуючись п. 1 ч. 3 ст. 429 КПК України (4651-17) , колегія суддів
постановила:
Повернути касаційну скаргу ОСОБА_1 на вирок Черкаського районного суду Черкаської області від 18 березня 2016 року.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
С у д д і :
Н.Д. Квасневська
Л.В. Шибко
А.М. Крещенко