Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
30 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Британчука В. В.,
суддів: Єленіної Ж. М., Щепоткіної В. В.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Сумської області про направлення кримінального провадження № 22013200000000053 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 3 ст. 305, ч. 3 ст. 307 КК, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК надійшло подання Апеляційного суду Сумської області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 із Зарічного районного суду м. Сум до районного суду м. Херсона.
Подання мотивовано тим, що вказане кримінальне провадження не підсудне Зарічному районному суду м. Сум, оскільки згідно з обвинувальним актом місцем вчинення ОСОБА_1 останнього за часом злочину є м. Херсон.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали кримінального провадження, перевіривши доводи, які наведені у поданні, колегія суддів дійшла висновку, що подання підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 32 КПК, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі, якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення.
Також вимогами п. 1 ч. 1 ст. 34 цього Кодексу передбачено, що кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.
Як убачається з матеріалів кримінального провадження, ухвалою колегії суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 27 вересня 2016 року скасовано ухвалу Апеляційного суду Сумської області від 13 квітня 2016 року у кримінальному провадженні № 22013200000000053 щодо ОСОБА_1 й призначено новий розгляд у суді апеляційної інстанції.
Апеляційний суд Сумської області в свою чергу ухвалою від 09 лютого 2017 року скасував вирок Зарічного районного суду м. Сум від 17 серпня 2015 року щодо ОСОБА_1 й призначив новий розгляд в суді першої інстанції.
Підставою для скасування вказаного вироку слугувало порушення правил територіальної підсудності цього кримінального провадження, оскільки останні за часом дії були вчинені ОСОБА_1 у квартирі АДРЕСА_1 що не відноситься до територіальної юрисдикції Зарічного районного суду м. Сум.
Згідно з матеріалами кримінального провадження, 07 червня 2013 року ОСОБА_1, перебуваючи у м. Херсоні, отримав посилку з психотропною речовиною - амфетаміном та приніс її до місця свого тимчасового проживання за вищевказаною адресою, де став зберігати з метою його збуту до моменту вилучення працівниками міліції.
Тобто, інкриміновані ОСОБА_1 останні за часом дії були вчинені ним у межах територіальної юрисдикції Херсонського міського суду Херсонської області.
Виходячи зі змісту положень статей 32, 34 КПК та з огляду на викладене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити подання апеляційного суду та направити кримінальне провадження щодо ОСОБА_1до Херсонського міського суду Херсонської області для його розгляду по суті.
Керуючись статтями 32, 34 КПК, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду Сумської області задовольнити.
Кримінальне провадження № 22013200000000053 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 3 ст. 305, ч. 3 ст. 307 КК, направити до Херсонського міського суду Херсонської області.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
В. В. Британчук
Ж. М. Єленіна
В. В. Щепоткіна