Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
28 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Франтовської Т. І.,
суддів: Лагнюка М. М., Суржка А. В.,
розглянула в судовому засіданні подання Апеляційного суду Житомирської області про направлення кримінального провадження № 22015060000000026 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло подання Апеляційного суду Житомирської області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 з Корольовського районного суду м. Житомира до іншого суд в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Подання мотивовано тим, що кримінальне провадження щодо ОСОБА_1 надійшло до Корольовського районного суду м. Житомира з порушенням правил територіальної підсудності, оскільки кримінальні правопорушення були вчинені ОСОБА_1 у Донецькій області.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у поданні доводи та матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання не підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 34 КПК кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.
Як убачається з матеріалів кримінального провадження, до Корольовського районного суду м. Житомира надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 22015060000000026 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України. 29 вересня 2016 року було проведено підготовче судове засідання, у якому не було встановлено підстав стосовно направлення обвинувального акту для визначення підсудності, та призначено справу до судового розгляду на 03 жовтня 2016 року. До теперішнього часу розгляд цього кримінального провадження неодноразово відкладався.
Враховуючи викладене та з огляду на те, що кримінальне провадження щодо ОСОБА_1 перебуває на стадії судового розгляду, вирішення питання про його направлення з одного суду до іншого на цій стадії у силу вищезазначених вимог кримінального процесуального закону є неможливим.
Разом із цим, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що досудове розслідування здійснювалося слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Житомирській області, процесуальне керівництво забезпечується прокуратурою цієї ж області, захисники проживають у м. Житомирі, а також свідки, які допитані по справі, мешкають у цьому місті.
Таким чином, подання Апеляційного суду Житомирської області слід залишити без задоволення.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 Розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду Житомирської області про направлення кримінального провадження № 22015060000000026 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України, з Корольовського районного суду м. Житомира до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і :
Т. І. Франтовська
М. М. Лагнюк
А. В. Суржок