Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
23 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Вільгушинського М. Й.,
суддів: Мороза М. А., Наставного В. В.,
розглянувши в судовому засіданні звернення Лубенського міськрайонного суду Полтавської області про направлення кримінального провадження № 12012180230000098 щодо ОСОБА_1 обвинуваченого за ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 205 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі - ВССУ) із Лубенського міськрайонного суду Полтавської області надійшли матеріали кримінального провадження щодо ОСОБА_1 для вирішення питання, в порядку ст. 34 КПК України, щодо розгляду клопотання захисника Сватенка І. О. про направлення вказаного кримінального провадження до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя.
Указані матеріали надіслані на підставі ухвали колегії суддів Лубенського міськрайонного суду Полтавської області від 13 березня 2017 року, якою задоволено клопотання захисника Сватенка І. О. про направлення вказаного кримінального провадження до ВССУ для вирішення в порядку ст. 34 КПК України питання, порушеного у вищезазначеному клопотанні захисника, про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 за територіальною підсудністю до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя.
Також до суду касаційної інстанції прокурором Лубенської місцевої прокуратури Полтавської області Стеценком В. О. було подане заперечення на вищевказане клопотання захисника Сватенка І. О.
Учасникам судового провадження було вчасно повідомлено про день та час розгляду звернення, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду звернення не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла наступного висновку.
Із матеріалів кримінального провадження вбачається, що захисник Сватенко І. О. безпосередньо до ВССУ з клопотанням у порядку ст. 34 КПК України не звертався. Його клопотання, яке міститься в матеріалах провадження, адресовано колегії суддів Лубенського міськрайонного суду Полтавської області, яке, зокрема, вже було розглянуто вказаним судом 13 березня 2017 року.
Відповідно до вимог ч. 3 ст. 34 КПК України колегія суддів ВССУ вирішує питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.
Тобто, за змістом кримінального процесуального закону вирішення питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого у межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого може ініціюватися відповідним судом апеляційної інстанції у формі подання за підписом голови або в.о. голови відповідного суду.
Якщо таке питання ініціюється судом, то згідно з вимогами кримінального процесуального закону воно може бути розглянуто ВССУ за поданням суду апеляційної інстанції.
Таким чином, звернувшись безпосередньо до ВССУ, Лубенський міськрайонний суд Полтавської області порушив передбачений положеннями Кримінального процесуального кодексу України (4651-17) принцип інстанційності при вирішенні питання про зміну підсудності.
Ураховуючи викладене, колегія суддів вважає, що звернення Лубенського міськрайонного суду Полтавської області не може бути предметом розгляду суду касаційної інстанції, а тому у його задоволенні слід відмовити.
Керуючись ст. 34 КПК України, колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Відмовити у задоволенні звернення Лубенського міськрайонного суду Полтавської області про направлення кримінального провадження № 12012180230000098 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 205 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
М. Й. Вільгушинський
М. А. Мороз
В. В. Наставний