Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
про залишення касаційної скарги без руху
16 березня 2017 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Крижановського В.Я.,
суддів: Вільгушинського М.Й., Мороза М.А.,
розглянувши касаційну скаргу адвоката Мороза Віктора Павловича, який діє в інтересах МПП "ФЕОН", на ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 30 січня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 10 лютого 2017 року,
встановив:
У касаційній скарзі викладено вимогу про скасування зазначених судових рішень.
Ухвалою слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 30 січня 2017 року повернуто скаргу адвоката Мороза В.П., який діє в інтересах МПП "ФЕОН", на постанову слідчого Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції м. Києві від 21 грудня 2016 року про закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 2 березня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.
Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 10 лютого 2017 року повернуто апеляційну скаргу адвоката Мороза В.П. на зазначену ухвалу суду першої інстанції у зв'язку з пропуском строку на її апеляційне оскарження.
Суд, перевіривши касаційну скаргу, дійшов висновку, що скарга підлягає залишенню без руху з таких підстав.
Вимога, викладена у касаційній скарзі адвоката Мороза В.П., щодо скасування ухвали слідчого судді суперечить положенням ст. 310 та ч. 4 ст. 424 КПК України, відповідно до яких ухвали слідчого судді не є предметом розгляду суду касаційної інстанції.
Разом із тим згідно з ч. 6 ст. 399 КПК України ухвала про повернення касаційної скарги або відмову у відкритті провадження може бути оскаржена в касаційному порядку.
Враховуючи викладене, вимога до суду касаційної інстанції має бути сформульована відповідно до положень КПК України (4651-17) із врахуванням повноважень суду касаційної інстанції.
Отже, подана касаційна скарга не відповідає зазначеним положенням кримінального процесуального закону, що є підставою згідно з ч. 1 ст. 429 КПК України для залишення її без руху з наданням особі, яка її подала, п'ятнадцятиденного строку для усунення недоліків.
Керуючись ст. 429 КПК України, суд
постановив:
Касаційну скаргу адвоката Мороза ВіктораПавловича, який діє в інтересах МПП "ФЕОН", на ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 30 січня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 10 лютого 2017 року залишити без руху і встановити строк, необхідний для усунення вказаних недоліків касаційної скарги, що становить п'ятнадцять днів з дня отримання ухвали особою, яка подала касаційну скаргу.
Скарга підлягає поверненню в разі, якщо особа не усунула недоліки касаційної скарги, яку залишено без руху, в установлений строк.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.Я. Крижановський
М.Й. Вільгушинський
М.А. Мороз