Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
09 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Колесниченка В. М.,
суддів: Вільгушинського М. Й., Наставного В. В.,
розглянувши в судовому засіданні подання голови Апеляційного суду міста Києва про направлення кримінального провадження № 12016101020013794 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 301 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в порядку ст. 34 КПК України надійшло подання голови Апеляційного суду міста Києва про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 із Дарницького районного суду м. Києва до Суворовського районного суду м. Одеси.
Подання внесено на підставі ухвали Апеляційного суду міста Києва від 22 лютого 2017 року, якою встановлено, що кримінальні правопорушення, в яких обвинувачується ОСОБА_1, були вчинені за місцем проживання останнього, а саме: АДРЕСА_1, тому за територіальною підсудністю розгляд даного кримінального провадження не відноситься до юрисдикції Дарницького районного суду м. Києва.
Учасники судового провадження вчасно повідомлені про день і час розгляду подання, в судове засідання не з'явились, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши доводи, наведені у поданні, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання підлягає задоволенню на таких підставах.
Згідно з вимогами ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Також вимогами п. 1 ч. 1 ст. 34 КПК України передбачено, що кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.
Як убачається з матеріалів кримінального провадження до Дарницького районного суду м. Києва надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12016101020013794 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 4 ст. 301 КК України. Судовий розгляд цього провадження не розпочато.
З обвинувального акта видно, що інкриміновані ОСОБА_1 кримінальні правопорушення, а саме: розповсюдження та зберігання відеопродукції порнографічного характеру, що містить дитячу порнографію, були вчинені у АДРЕСА_1, що не відноситься до територіальної юрисдикції Дарницького районного суду м. Києва.
З огляду на вимоги ч. 3 ст. 34 цього Кодексу, питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.
Тому, враховуючи вищевикладене та вимоги закону колегія суддів вважає, що розгляд кримінального провадження щодо ОСОБА_1 повинен здійснювати суд, у межах територіальної юрисдикції якого останній вчинив інкриміноване йому кримінальне правопорушення, а саме - Суворовський районний суд м. Одеси.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Подання Голови Апеляційного суду міста Києва задовольнити.
Кримінальне провадження № 12016101020013794 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 301 КК України, направити із Дарницького районного суду м. Києва до Суворовського районного суду м. Одесидля розгляду по суті.
Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та оскарженню не підлягає.
С у д д і:
В. М. Колесниченко
М. Й. Вільгушинський
В. В. Наставний