Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
судді доповідача Шибко Л. В.,
суддів: Єлфімова О. В., Пузиревський Є. Б.,
при секретарі
судового засідання ГапоніВ. О.,
за участю захисника ОСОБА_2,
представника потерпілої
ОСОБА_3 адвоката КорєньковаІ. А.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання потерпілої ОСОБА_3 та її представника адвоката Корєнькова І. А. про направлення кримінального провадження № 12016020010003015 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінальнихправопорушень, передбачених ч. 1 ст. 152, ч. 2 ст. 153, ч. 1 ст. 129, ч. 1 ст. 146 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а :
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло клопотання потерпілої ОСОБА_3 та її представника адвоката Корєнькова І. А. про направлення кримінального провадження № 12016020010003015 щодо ОСОБА_5 з Вінницького міського суду Вінницької області до Слов'янського міськрайонного суду Донецької області.
Клопотання вмотивовано тим, що обвинувачений ОСОБА_5 тривалий час працював в органах внутрішніх справ у м. Вінниці та має вагомі зв'язки із працівниками правоохоронних органів Вінниччини та суддями усіх судів Вінницької області, включаючи й апеляційний суд, що, на думку потерпілої та її представника, не забезпечить об'єктивності та неупередженості розгляду цього провадження Вінницьким міським судом Вінницької області. Крім того, ефективний та оперативний розгляд кримінального провадження щодо ОСОБА_5 може забезпечити Слов'янський міськрайонний суд Донецької області, у межах територіальної юрисдикції якого проживає потерпіла ОСОБА_3
Заслухавши доповідь судді, пояснення представника потерпілої адвоката Корєнькова І. А. на підтримку клопотання, думку захисника ОСОБА_2, який заперечував проти його задоволення, перевіривши наведені у клопотанні доводи, дослідивши інші матеріали, додані до клопотання та інформацію з Вінницького міського суду Вінницької області, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з таких підстав.
Відповідно до вимог ч. 3 ст. 34 КПК України колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вирішує питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого, але після надходження кримінального провадження до суду за правилами територіальної підсудності.
Як убачається з матеріалів, доданих потерпілою та її представником до клопотання, ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 25 жовтня 2016 року обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12016020010003015 щодо ОСОБА_5, обвинуваченого за ч. 1 ст. 152, ч. 2 ст. 153, ч. 1 ст. 129, ч. 1 ст. 146 КК, повернуто прокурору Вінницької місцевої прокуратури.
Не погодившись із вказаним рішенням суду першої інстанції прокурор подав апеляційну скаргу, яка ухвалою колегії суддів Апеляційного суду Вінницької області від 16 лютого 2017 року задоволена частково: ухвалу Вінницького міського суду Вінницької області від 25 жовтня 2016 року змінено - з мотивувальної частини ухвали суду виключено вказівку про необхідність формулювання обвинувачення та усунення протиріч у спрямованості умислу обвинуваченого; в решті ухвала залишена без змін.
Враховуючи те, що ухвала Вінницького міського суду Вінницької області від 25 жовтня 2016 року апеляційним судом залишена без змін в частині повернення обвинувального акта у кримінальному провадженні щодо ОСОБА_5 прокурору, а інші відомості щодо направлення прокурором цього провадження до суду першої інстанції відсутні, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення клопотання потерпілої та її представника.
Керуючись ст. 34 КПК України, п. 6 Розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Клопотання потерпілої ОСОБА_3 та її представника адвоката Корєнькова І. А. про направлення кримінального провадження № 12016020010003015 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінальнихправопорушень, передбачених ч. 1 ст. 152, ч. 2 ст. 153, ч. 1 ст. 129, ч. 1 ст. 146 КК України, з Вінницького міського суду Вінницької області до Слов'янського міськрайонного суду Донецької області залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Л. В. Шибко
О. В. Єлфімов
Є. Б. Пузиревський