Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09 березня 2017 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі колегії: головуючої Щепоткіної В. В.,
суддів: Британчука В. В., Єленіної Ж. М.,
при секретарі
судового засідання ХодаківськійА. Ю.,
за участю
прокурора Протасова А. В.,
захисника ОСОБА_2
розглянувши в судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_2 про направлення кримінального провадження № 42016060360000159 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 410, ч. 1 ст. 263 КК, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
у с т а н о в и в:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК надійшло клопотання захисника ОСОБА_2 про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_3 з Генічеського районного суду Херсонської області до Богунського районного суду м. Житомира.
Мотивуючи своє клопотання захисник ОСОБА_2 посилається, як на підставу для передачі кримінального провадження до іншого суду з метою забезпечення його оперативності та ефективності, на виняткові обставини, а саме на місце проживання обвинуваченого та більшості свідків, які були допитані під час досудового розслідування. Крім того, захисник вказує на те, що обвинувачений брав участь в бойових діях на території АТО та отримав вибухову травму, у зв'язку з чим неодноразово перебував на стаціонарному лікуванні в м. Житомирі та при необхідності буде продовжувати лікування.
Заслухавши доповідь судді, пояснення захисника, яка підтримала своє клопотання, прокурора, який не заперечував проти його задоволення, перевіривши доводи, наведені у клопотанні, та дослідивши інші матеріали, надані на розгляд суду, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання підлягає задоволенню на таких підставах.
Згідно з вимогами ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
З копії обвинувального акта, наданої судом першої інстанції видно, що до вказаного суду надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 42016060360000159 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 410, ч. 1 ст. 263 КК. Судовий розгляд не розпочато.
Органом досудового розслідування ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, а саме привласнення бойових припасів військовослужбовцем із зловживанням службовим становищем, вчинене в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 410 КК) та носіння, зберігання, збут бойових припасів та вибухових речовин без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК). Більш тяжке з інкримінованих правопорушень (ч. 3 ст. 410 КК) вчинене у межах територіальної юрисдикції Генічеського районного суду Херсонської області, куди й направлено обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.
Виходячи із приписів абз. 6 вищезазначеної статті, до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції).
Як вбачається з наданої захисником інформації, обвинувачений зареєстрований та фактично проживає в м. Житомирі. Крім того, всі свідки проживають у м. Житомирі й Житомирській області та проходять військову службу в в/ч-п/п В 1740, яка знаходиться на території Богунського району м. Житомира.
Виходячи зі змісту положень статей 32, 34 КПК України та з огляду на викладене, з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження, колегія суддів вважає за необхідне направити кримінальне провадження № 42016060360000159 з Генічеського районного суду Херсонської області до Богунського районного суду м. Житомираза місцем проживання більшості свідків та обвинуваченого для його розгляду по суті. А тому, клопотання захисника слід задовольнити.
Керуючись статтями 32, 34 КПК, п. 6 розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , суд
п о с т а н о в и в:
Клопотання захисника ОСОБА_2 задовольнити.
Кримінального провадження № 42016060360000159 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 410, ч. 1 ст. 263 КК, направити з Генічеського районного суду Херсонської області до Богунського районного суду м. Житомира.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
В. В. Щепоткіна
В. В. Британчук
Ж. М. Єленіна