Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
06 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі: головуючого Наставного В.В., суддів Слинька С.С., Вільгушинського М.Й., розглянувши касаційну скаргу засудженої ОСОБА_4 на вирок Яготинського районного суду Київської області від 15 серпня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Київської області щодо неї,
в с т а н о в и л а :
зі змісту касаційної скарги вбачається, що вироком Яготинського районного суду Київської області від 15 серпня 2016 року, залишеним без зміни ухвалою Апеляційного суду Київської області, ОСОБА_4 засуджено за ст. 121 ч. 1 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років 6 місяців.
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 січня 2017 року вказану касаційну скаргу залишено без руху та надано п'ятнадцятиденний строк для усунення зазначених в ухвалі суду недоліків, який обчислювався з дня отримання копії ухвали особою.
На виконання зазначеної ухвали ВССУ, засуджена ОСОБА_4 повторно звернулася із касаційною скаргою, проте усіх недоліків своєї касаційної скарги не усунула. Так, в порушення вимог ст. 427 ч. 2 п. 4 КПК України у касаційній скарзі не зазначено в чому саме полягає незаконність чи необґрунтованість ухвали апеляційного суду згідно з вимогами ст. 438 ч. 1 КПК України і доводи на обґрунтування цього. При цьому засуджена оскаржує однобічність та неповноту судового розгляду, не погоджується із висновками судів, які, на її думку, не відповідають фактичним обставинам справи, що не є підставами для зміни або скасування судових рішень, відповідно до ст. 438 ч. 1 КПК України.
Крім того, в порушення вимог в порушення ст. 427 ч. 5 КПК України засуджена ОСОБА_4 не додала до касаційної скарги копій вироку та ухвали, які мають бути завірені належним чином, як це передбачено п. 13.7 Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 17 грудня 2013 року № 173 (v0173750-13) (копії судових рішень мають бути належним чином оформлені та засвідчені відбитком гербової печатки суду).
Відповідно до ст. 429 ч. 3 п. 1, ч. 4 КПК України (4651-17) касаційна скарга, яку залишено без руху, підлягає поверненню, якщо особа не усунула її недоліки в установлений строк, що не позбавляє її права повторного звернення до суду касаційної інстанції в порядку, передбаченому цим Кодексом, у межах строку на касаційне оскарження.
Керуючись ст.ст. 427, 429 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
касаційну скаргу засудженої ОСОБА_4 на вирок Яготинського районного суду Київської області від 15 серпня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Київської області щодо неї повернути.
Ухвала суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.
Судді:
В.В.Наставний
С.С.Слинько
М.Й.Вільгушинський