Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
03 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Слинька С. С., суддів Вільгушинського М. Й., Крижановського В. Я.,
розглянувши касаційну скаргу захисника засудженого ОСОБА_4 - ОСОБА_5 на вирок Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 29 липня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 26 грудня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
вироком Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 29 липня 2016 року ОСОБА_4 засуджено за ч. 2 ст. 414 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 8 років. На підставі ст. 54 КК України позбавлено ОСОБА_4 військового звання "Старший лейтенант". Стягнуто з ОСОБА_4 на користь потерпілої-цивільного позивача ОСОБА_6 - 3036 грн. матеріальної шкоди та 100 000 грн. моральної шкоди, а на користь потерпілої-цивільного позивача ОСОБА_7 - 100 000 грн. моральної шкоди.
Ухвалою Апеляційного суду Хмельницької області від 26 грудня 2016 року вказаний вирок в частині вирішення цивільного позову позивача ОСОБА_7 до ОСОБА_4 про стягнення моральної шкоди - скасовано. Цивільному позивачеві ОСОБА_7 відмовлено в позові до ОСОБА_4 про стягнення моральної шкоди. В решті вирок залишено без змін.
Зі змісту касаційної скарги захисника вбачається, що вона просить змінити вказані судові рішення у зв'язку з неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність, а саме не застосування до ОСОБА_4 положень ст. 75 КК України.
Виходячи з положень ст. 429 КПК України касаційна скарга має відповідати вимогам, визначеним ст. 427 цього Кодексу, відповідно до яких у касаційній скарзі зазначаються: найменування суду касаційної інстанції; прізвище, ім'я, по батькові (найменування), поштова адреса особи, яка подає касаційну скаргу, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є, судове рішення, що оскаржується; обґрунтування вимог особи, яка подала касаційну скаргу, із зазначенням того, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судового рішення; вимоги особи, яка подає касаційну скаргу, до суду касаційної інстанції; перелік матеріалів, які додаються.
Однак, касаційна скарга захисника не відповідає наведеним вимогам процесуального закону.
Так, зі змісту касаційної скарги убачається, що захисник просить застосувати до ОСОБА_4, якого засуджено за ч. 2 ст. 414 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 8 років, положення ст. 75 КК України. Разом з тим, згідно з ч. 1 ст. 75 вказаного Кодексу рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням суд може прийняти, зокрема при призначенні покарання у виді позбавлення волі на строк не більше п'яти років.
Враховуючи наведене у поданій скарзі захисника не міститься обґрунтування неправильного застосування закону України про кримінальну відповідальність, а саме не застосування до засудженого положень ст. 75 КК України, а відтак, й необхідності зміни оскаржуваних судових рішень на підставах, передбачених пунктами 2, 3 ч. 1 ст. 438 КПК України.
Також, захисник не додала до касаційної скарги копій додатків в кількості, необхідній для надіслання сторонам кримінального провадження і учасникам судового провадження, що не узгоджується з ч. 6 ст. 427 КПК України.
Окрім вказаного, усупереч ч. 3 ст. 427 КПК України захисник у скарзі не зазначила чи бажає вона брати участь у касаційному розгляді.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 429 КПК України у разі подання касаційної скарги без додержання вимог, передбачених ст. 427 цього Кодексу, вона залишається без руху.
Враховуючи наведене, керуючись ч. 1 ст. 429 КПК України та п. 6 розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) ,колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
касаційну скаргу захисника ОСОБА_5 на вирок Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 29 липня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 26 грудня 2016 року щодо ОСОБА_4 залишити без руху і надати їй для усунення вказаних недоліків п'ятнадцятиденний строк з дня отримання копії ухвали.
У разі невиконання вимог суду касаційну скаргу їй буде повернуто.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
С. С. Слинько
М. Й. Вільгушинський
В. Я. Крижановський