Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
20 лютого 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Колесниченка В. М.,
суддів: Вільгушинського М. Й., Дембовського С. Г.,
за участю
захисника Коваленка О. В.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду
Львівської області про направлення кримінального провадження
№ 22015140000000016 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 263 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК України надійшло подання Апеляційного суду Львівської області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_2 із Галицького районного суду
м. Львова до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Подання внесено на підставі ухвали Апеляційного суду Львівської області від 30 січня 2017 року, якою встановлено, що кримінальні правопорушення, в яких обвинувачується ОСОБА_2, були вчинені на території с. Нижньотепле Станично-Луганського району Луганської області, тому за територіальною підсудністю розгляд даного кримінального провадження не відноситься до юрисдикції Галицького районного суду м. Львова.
Заслухавши доповідь судді, пояснення захисника, перевіривши доводи, наведені у поданні, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно з вимогами ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення.
Також вимогами п. 1 ч. 1 ст. 34 КПК України передбачено, що кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.
Як убачається з матеріалів кримінального провадження до Галицького районного суду м. Львова надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 22015140000000016 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 263 КК України. Судовий розгляд цього провадження не розпочато.
З обвинувального акта видно, що інкриміновані ОСОБА_2 кримінальні правопорушення, а саме: сприяння діяльності терористичної організації та придбання, перенесення, зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу, були вчинені у с. Нижньотепле Станично-Луганського району Луганської області, тобто у межах територіальної юрисдикції Станично-Луганського районного суду Луганської області.
Розпорядженням голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 6/0/38-16 від 25 січня 2016 року "Про зміну територіальної підсудності справ" внесено зміни до розпорядження № 27/0/38-14 від 02 вересня 2014 року "Про визначення територіальної підсудності справ", відповідно до яких підсудність справ Станично-Луганського районного суду Луганської області змінена й визначена за Біловодським районним судом Луганської області.
Виходячи зі змісту положень статей 32, 34 КПК України та з огляду на викладене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити подання апеляційного суду й направити кримінальне провадження щодо ОСОБА_2 до Біловодського районного суду Луганської області для його розгляду по суті.
Враховуючи викладене та керуючись статтями 32, 34 КПК України, колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду Львівської області задовольнити.
Кримінальне провадження № 22015140000000016 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 263 КК України, направити з Галицького районного суду м. Львова до Біловодського районного суду Луганської області для розгляду по суті.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
В. М. Колесниченко
М.Й. Вільгушинський
С. Г. Дембовський