Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
14 лютого 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Пузиревського Є. Б.,
суддів: Животова Г. О., Крещенка А. М.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Запорізькоїобласті про направлення кримінального провадження № 22016080000000044 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
В С Т А Н О В И Л А:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК України надійшло подання Апеляційного суду Запорізької області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 із Вільнянського районного суду Запорізької області до Слов'янського міськрайонного суду Донецької області.
Подання мотивовано тим, що обвинувачений ОСОБА_1 вчинив інкриміновані йому злочини у м. Слов'янську Донецької області, оскільки ніс чергову службу з вогнепальною зброєю на блок-постах, зокрема на блок-посту Черевковка у м. Слов'янську Донецької області, а тому це кримінальне провадження не підсудне Вільнянському районному суду Запорізької області, у зв'язку з чим повинно бути скеровано до відповідного суду в межах юрисдикції іншого апеляційного суду.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у поданні доводи, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання не підлягає задоволенню на таких підставах.
Частиною 1 ст. 32 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Частиною першою ст. 34 цього Кодексу визначено перелік підстав для передачі кримінального провадження на розгляд іншого суду. Разом із цим, відповідно до положень абзацу шостого вищезазначеної статті до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції).
Як убачається з наданих суду матеріалів кримінального провадження, до Вільнянського районного суду Запорізької області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 22016080000000044 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України.
Згідно з обвинувальним актом обвинувачений, уродженець та житель Запорізької області, в період з травня 2014 року по січень 2015 року, перебуваючи у м. Донецьку та Донецькій області, брав участь у терористичній організації "Донецька народна республіка", ніс чергову службу з вогнепальною зброєю на блок-постах, зокрема на блок-посту Черевковка у м. Слов'янську Донецької області.
В той же час з матеріалів кримінального провадження видно, що спеціальне досудове розслідування здійснювалося слідчим відділом УСБ України в Запорізькій області, процесуальне керівництво забезпечується прокуратурою Запорізької області, захисник обвинуваченого проживає у м. Запоріжжі, всі свідки мешкають на території цієї ж області.
З огляду на викладене, колегія суддів на підставі положень абз. 6 ч. 1 ст. 34 КПК України вважає за необхідне визнати цей випадок винятковим і з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження щодо ОСОБА_1 повернути його для розгляду до Вільнянського районного суду Запорізької області. А тому, подання апеляційного суду слід залишити без задоволення.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
П О С Т А Н О В И Л А:
Подання Апеляційного суду Запорізької області про направлення кримінального провадження № 22016080000000044 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, з Вільнянського районного суду Запорізької області до Слов'янського міськрайонного суду Донецької області залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Є. Б. Пузиревський
Г.О. Животов
А. М. Крещенко